AMD:s budgetprocessor Athlon 200GE är tänkt att vara en modell vars klockfrekvenser är satta i sten, men en nyligen lanserad uppsättning BIOS från MSI har omedvetet ändrat på detta.

En av AMD:s senaste budgetprocessorer är Athlon 200GE. Denna modell kommer utrustad med två processorkärnor och fyra processortrådar tack vare Simultaneous Multithreading (SMT). Modellens klockfrekvens direkt från fabrik är satt till 3,2 gigahertz (GHz) utan någon turbofrekvens.

Athlon 200GE kommer utan stöd för överklockning, vilket innebär att den klockfrekvens som enheten kommer med från fabrik är den klockfrekvens som gäller. Detta är i alla fall AMD:s tanke, dock har en ny uppsättning BIOS som innehåller AGESA-uppdateringen 1.0.0.6 lyckats göra processormodellen mottaglig för överklockning på moderkort från MSI.

Hemsidan Techspot har undersökt vilken klockfrekvens processorenheten kan skrämmas upp till efter den nya BIOS-uppdateringen. Techspot nämner hur processorn inte lyckades nå 4,0 GHz och 3,9 GHz var inte tillräckligt stabilt för problemfritt användande. Däremot kunde 3,8 GHz ställas in stabilt, en 18,75% ökning i klockfrekvens.

Athlon 200GE

Techspot rapporterar att efter överklockningen kunde testsystemet avnjuta en 14% ökning i antalet bildrutor per sekund (FPS) i Battlefield 1 i upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. I Assassin’s Creed: Odyssey kunde en generell FPS-ökning på nio procent registreras. Samma ökning kunde även ses i Forza Horizon 4.

Sett till syntetiska testsviter kunde till exempel den flertrådade prestandan i Cinebench R15 ökas med 13 procent. Renderingstestet i Blender såg en ökning med 14 procent och i Corona kunde Techspots testtid sänkas med sju procent.

Huruvida denna BIOS-uppdatering kommer att resultera i upplåst överklockning hos samtliga moderkortstillverkare är i skrivande stund oklart. Techspots tester utfördes på ett moderkort i form av MSI B450 Gaming Pro Carbon AC och hemsidan hävdar att tester med moderkort från andra tillverkare som Asus och Gigabyte ska utföras inom kort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid