Flera svenska återförsäljare är i samtal med NordicHardware eniga om att AMD har möjligheter att plocka stora marknadsandelar – om det bara dyker upp grafikkort att sälja. Där mycket pekar mot att Bitcoin-farmare och spelkonsolsamarbeten kan ligga bakom den långvariga torkan av Radeon-grafikkort.

AMD har länge brottats med stora tillgänglighetsproblem och det är något som tydligt präglar försäljningsstatistiken hos återförsäljare i Sverige. Svenska datorbutiken Webhallen vittnar om hur marknadsandelen för AMD idag ligger på runt 25-30 procent om vi ser endast på butikens försäljning av diskreta grafikkort. Där alltså huvudkonkurrenten Nvidia står för resterande 70-75 procent av försäljningen. Siffror som bekräftas av Erik Wickman, produktchef på svenska datorbutiken Inet.se, där AMD idag står för ungefär 30 procent av grafikkortsförsäljningen.

Anton Nilsson WebhallenPå pappret kunde detta indikera att Nvidia helt enkelt har betydligt bättre och mer eftertraktade grafikkort på marknaden. Även om NordicHardwares stora grafikkortsjämförelser mycket riktigt vittnar om hög kvalitet på Nvidias nuvarande Geforce GTX 700-serie är det långt ifrån hela sanningen. Enligt Anton Nilsson på Webhallen finns det en stor efterfrågan på AMD:s grafikkort, inte minst deras Radeon R9-serie. Det prisvärda Radeon R9 280X är exempelvis ett grafikkort som knappt hinner landa på lagerhyllorna innan det säljs vidare till kunder. Men även tredjepartsmodeller av Radeon R9 290 och Radeon R9 290X är grafikkort som oftast lyst med sin frånvaro från svenska butikshyllor.

AMD och deras partners levererar grafikkort med spridda skurar men när det väl dyker upp större allokeringar ser försäljningen ofta mycket god ut. Anton Nilsson vittnar just om bra försäljningsstatistik när de större leveranserna väl dimper ner i butikernas lager.

– När vi under december fick in en större laddning (1000-talet kort) av Radeon R9 280X var AMD temporärt uppe på 56 procent av grafikkortsförsäljningen. Vi hörde om liknande statistik hos konkurrenter som också hade fått in större volymer från sina AMD-leverantörer. Sedan dess har bristen på kort gjort att AMD:s marknadsandel återigen lagt sig på runt 25-30 procent, berättar Anton Nilsson, inköpschef hos svenska återförsäljaren Webhallen till NordicHardware.

AMD_Radeon_over_Geforce

Bovarna i dramat – Spelkonsoler och Bitcoin-farmare?

Det har länge spekulerats i vad som ligger bakom AMD:s långvariga tillgänglighetsproblem. Många har beskyllt Bitcoin-farmare och vanliga användare för att köpa upp stora lager av AMD-baserade grafikkort. Detta för att inte minst utöka sin kapacitet att generera kryptovaluta genom så kallad mining, något AMD:s Graphics Core Next-arkitektur lämpar sig ypperligt för. Även om specifikt Radeon R9 280X är ett grafikkort som används av många för att gräva fram kryptovalutor är allt fler överrens om att detta knappast är den enda boven i dramat.

Istället pekar mycket på att även AMD:s knockout-seger på spelkonsolsmarknaden är en trolig orsak till den långvariga grafikkortsbrist som plågat företaget på konsumentmarknaden. AMD utvecklar systemprocessorer åt både Sony Playstation 4 och Xbox One, kretsar som likt deras diskreta grafikkortskretsar tillverkas av halvledartillverkaren TSMC med samma 28 nanometersteknik. Med snart 10 miljoner sålda spelkonsoler från Sony och Microsoft är det knappast en överraskning att TSMC och AMD får dedikera en stor del av sin tillverkningskapacitet för att hålla spelkonsolstillverkarna nöjda och glada. Detta är något som inte bara binder produktionskapacitet utan även kapital. Vilket är ytterligare en trolig förklaring till AMD:s långvariga tillgänglighetsbrist på grafikkortsmarknaden.

Varken svenska återförsäljare eller de grafikkortstillverkare NordicHardware varit i kontakt med inför artikeln ser heller någon större ljusning framöver. Tillgängligheten på AMD:s grafikkort kommer att vara fortsatt begränsad inom en förutsägbar framtid. 

Relaterade artiklar:

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
donnieMagnus Olsenthisdj christianAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
al0be
Medlem
al0be

Undra vad deras marginaler är per krets för konsollerna igentligen

dj christian
Gäst
dj christian

Blir nog nvidia för all framtid framöver. Tycker de överlag håller bättre kvalitet i allt från kylare till drivrutiner. Det enda negativa med deras grafikkort är bristen på gpgpu delen.

this
Medlem
this

De borde få igång tillverkning på 28nm hos Globalfoundries för att sprida riskerna. Men de kanske inte har fått igång sin 28nm lina än (?)

Kände själv av bristen nu när jag skulle bygga en dator till en polare, fick välja GTX770 istället för 280x trots att 280x var billigare och även bättre i vissa tester.

Magnus Olsen
Gäst
Magnus Olsen

Inte så konstigt att 280/x och 290/x säljer så bra. Dem två serie är dem starkaset opencl korten på marknade och amvänds i skyrpe mining av olika virtuella valutor. Alla som håller på med virtuell valutor köper 2 till 4 denskia kort av dessa två serie ifrån amd. En annan grupp är proffs renderings program som använder opencl och opengl. Och detta har visat att dessa två serie är snabbare att göra ray tracying med. Emot nvidas kort. Sedan har amd kastat in hårdvara encoder för h264 i många av sina kort onkusove dessa två som video encodeare utvecklare har… Läs hela »

donnie
Medlem
donnie

Sitter på 10st 280x och farmar…Känner mig därför delvis skyldig till ”torkan” 🙂