ZenBook Pro Duo – en extra skärm bredvid tangentbordet

Tangentbordet får dela plats med en extra skärm på 14 tum

0

Asus visar under Computex 2019 upp en bärbar dator vid namn ZenBook Pro Duo som tar konceptet med en mindre skärm vid sidan av den primära bildskärmen hos en bärbar dator till en helt ny nivå.

Trots att ZenBook Pro Duo har en 15,6 tum 4K UHD-upplöst OLED-skärm, lyckas den 14 tum stora skärmen i nederkant dra åt sig all uppmärksamhet. Det är en hel del uppmärksamhet dessutom. Asus haft datorer med skärmar i trackpaden sedan tidigare. Nu snackar vi dock om en mycket större skärm och denna gången en helt annan implementering.

En andra 4K-skärm

Nyheten här är delvis storleken. 14 tum med 4K-upplösning på bredden. En annan nyhet är placeringen. Den gör den sekundära skärmen nästan till en förlängning av huvudskärmen. Medan tidigare versioner av Asus, så kallade ScreenPad, har haft lite annorlunda mjukvara, är den nya skärmen nästan identisk med vad en extraskärm skulle vara i Windows. Här kan alla tänkbara Windows-appar köras utan problem. För att göra det lite enklare har dock Asus lagt till mjukvara som hjälper användare att hantera appar och program bättre. Det går till exempel att dra appar till en av tre platser för att lägga tre appar sida vid sida. Det går dessutom att lägga två appar bredvid varandra eller bara fylla hela skärmen med en app. Asus mjukvara gör det också möjligt att konfigurera förinställningar som kan arrangera upp till tre appar i den sekundära skärmen och en i den primära, med bara ett klick.

Den stora skärmen är givetvis inte utan kompromisser. Tangentbordet sitter nära kanten av datorn, vilket gör att Asus inkluderar ett separat handledsstöd med datorn. Dessutom sitter pekplattan till höger om tangentbordet. Som många andra plattor från Asus kan den dock också användas som numpad med ett klick på en knapp.

ZenBook Pro Duo – hårdvara & anslutningar

När det gäller prestanda och portar är den faktiskt inte särskilt begränsad av sin annorlunda designen. Till en början kommer den att lanseras med en Intel Core i7-processor, en Nvidia RTX 2060-enhet, 1 TB SSD-lagring och 16 GB RAM med ett pris runt 30 000 kronor. Det ska dock potentiellt gå att höja med en i9-processor och 32 GB RAM i framtiden. Den alltså inte inte billig men inte heller klen. När det gäller portar finns dessutom ett helt okej utbud, tack vare en USB C-port med stöd för Thunderbolt 3, två USB A-portar och en HDMI-port.

Asus passade på att lansera en mindre variant som heter ZenBook Duo. Det är inte helt enkelt att se vilken som är vilken eftersom den bara är en lite mindre version av 15 tumsmodellen. Den kommer i alla fall inte komma till Sverige till en början. Det uppdraget får Pro-modellen.

Fler videoreportage från Computex 2019

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid