Intels entusiastplattform Haswell-E är den kraftfullaste på CPU-marknaden idag och kan toppas med företagets åttakärniga flaggskepp Core i7-5960X. Med en fyrkanalig DDR4-kontroller och massvis med PCIe-kanaler är det samtidigt rejäla kretsar med höga utrymmeskrav. Det hindrar inte Asus från att klämma in Haswell-E i mATX formatet med Asus X99-M WS.

Asus X99-M WS är ett moderkort som stödjer LGA 2011-3 sockeln och Intels senaste X99-styrkrets. Moderkortet är därmed kompatibelt inte bara med Intels entusiastprocessorer i Haswell-E familjen, inkluderat åttakärniga Core i7-5960X, utan även kraftfulla Xeon E5-2600-processorer med upp till hela 18 CPU-kärnor. Merparten av moderkort baserade kring Intel X99 plattformen är av fullstort ATX-format och kräver ganska väl tilltagna datorchassi. 

Även om konkurrenten Asrock redan lanserat X99-moderkort i mini-ITX är det ett format som får tumma på viss funktionalitet, antingen användning av SO-DIMM-moduler eller endast två av fyra minneskanaler aktiverade. Med X99-M WS vill Asus trycka in Haswell-E i ett smidigt format utan att tappa någon grundfunktionalitet och med fyra minnesplatser finns det stöd för upp till 64 gigabyte DDR4-minne med processorernas alla fyra minneskanaler aktiva.

Moderkortet kommer även med fyra stycken PCI Express-platser där tre PCIe 3.0 x16 platser stödjer dubbla grafikkort i SLI eller Crossfire-konfiguration. Något som backas upp av åtta Sata 6,0 Gbps portar med stöd för Raid samt en ensam M.2 plats kompatibel med både Sata och PCI Express-lagring.

Som ett moderkort för arbetsstationer har Asus försett X99-M WS med dubbla Intel Gigabit Ethernet kontrollers (Intel I210-AT resp. Intel I218L) samt en 802.11ac Wifi-krets med extern 3×3 mimo antenn samt stöd för Bluetooth 4.0. Sist men inte minst finns det även gott om USB-portar där dubbla USB 3.1 Type-A kontakter är huvudpunkten. Andra funktioner är påkostade kondensatorer, en kraftfull spänningsdel och företagets egenutvecklade OC-sockel med extra kontaktben för bättre överklockningspotential.

Asus riktar sitt nya smidiga Haswell-E moderkort mot gamers, överklockare och arbetsstationer men menar även att det med sina nätverks och lagringsegenskaper har goda förutsättningar för en hemserver. Asus X99-M WS kommer att dyka upp i svenska butiker inom de närmaste veckorna med en prislapp på runt 3 500 kronor inklusive moms.

Källa: Asus

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid