Asus utökar sin skara moderkort för Intel Z170 med en ny variant av den gaming- och överklockningsinriktade toppmodellen Maxumus VIII Extreme. Utöver det nya färgschemat i svart och koppar ligger nyheterna främst i alla de nya godsaker Asus skickar med i kartongen, däribland ett nytt snabbt nätverkskort och en rejäl extern hörlursförstärkare.

Det finns en växande efterfrågan efter snabbare lokalt nätverk, då de flesta konsumentdatorer som mest har stöd för 1 gigabit per sekund över trådad anslutning. Med snabbare NAS-servarar, större användning av strömmad media och snabbare fiberuppkopplingar börjar 1 gigabit per sekund bli en flaskhals. Den efterträdande standarden med 10 gigabit per sekund har varit färdigställd sedan en tid tillbaka, men höga priser har inneburit att tekniken i första hand har hittat in i företagslösningar medan konsumenterna har fått vänta.

Mer fokus på slutanvändare än överklockare

Nu börjar standarden börjat implementeras även på konsumentsidan i större utsträckning, bland annat i Asus senaste entusiastmoderkort Maximus VIII Extreme/Assembly. Det rör sig om en vidareutveckling av den ordinarie utgåvan av Maximus VIII Extreme, men med mindre fokus på överklockning och mer fokus på skrivbords- eller arbetsstationsanvändning.

maximus left 2 maximus right 2

 

Kortet använder det nya färgschemat ”plasma copper” som vi bland annat har fått se i utvalda nya grafikkort under ROG-varumärket. Ovanför IO-portarna och vänsterkanten av moderkortet löper ett plastskydd i samma färger och designstuk som kylflänsarna som pryder spänningsregulatorerna och Z170-kretsen. I övrigt ser vi samma portutbud som på vanliga Maximus VIII Extreme, både internt och externt, med stöd för lagring via både M.2, U.2, SATA och fullstora PCI Express-kort.

10 Gbps och extern DAC

Den stora skillnaden ligger i de medföljande tillbehören. Istället för att skicka med övervakningspanelen OC Panel som riktas mot överklockare så levereras Maximus VIII Extreme/Assembly med ett extra nätverkskort med stöd för 10GBase-T, det vill säga 10 gigabit per sekund via traditionell ethernet-kabel, via en nätverkskrets från Aquantia.

maximus dac

Utöver nätverkskortet skickas Asus även med en ljudpanel som monteras i en 3,5-tumsplats och ansluts via en intern USB-kontakt. Panelen innehåller ljudkort, DA-omvandlare från ESS och två OP-amps från TI, som allt som allt ska klara av driva hörlurar med hög impedans med upp till 12 volt RMS.

Varken pris eller lanseringsdatum har offentliggjorts ännu, men gissningsvis bör vi få se kortet i butik antingen till julhandeln eller strax efter nyår, för några hundralappar mer än ordinarie Maximus VIII Extreme.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid