eeepadwin8ASUS är en av få tillverkare som lyckats sälja fler surfplattor är man tillverkat det senaste året. Men i jämförelse med Apple är man fortfarande en prick på horisonten. Det menar ASUS vd Jerry Shen bara är tillfälligt, men räddningen sägs inte vara Android utan Windows 8.

ASUS har räknat ut att man under 2011 kommer att sälja 1,8 miljoner surfplattor i sin Eee Pad-familj som idag består av modellerna Transformer och Slider. Detta är ganska goda siffror jämfört med andra Android-baserade surfplattor men när Apple sålde 11,12 miljoner iPads bara under sommaren kan man snabbt räkna ut att ASUS och övriga tablettillverkare har något att bita i.

Google Android är idag det enda riktigt vettiga operativsystemet för en surfplatta men ska vi läsa mellan raderna är det inte Google som är det största hotet mot Apple iOS – utan faktiskt Microsoft.

ASUS sägs lansera sin andra generations Android-surfplatta den 9 november, den kraftfulla Eee Pad Transformer Prime. Även om den nya modellen med sin fyrkärniga Nvidia Tegra 3-processor samt en uppgradering till Android 4.0 Ice Cream Sandwich i december kommer ge Android ny luft under vingarna är det under andra halvan av 2012 som Jerry Shen ser det tunga artelleriet rulla fram.

Då väntas ASUS lansera sina första surfplattor med Microsofts operativsystem Windows 8 – en plattform Jerry Shen har stora förhoppningar på. Bland annat påpekar han att det nya gränssnittet, prestandan och en sedan länge invand användarupplevelse kommer att förändra surfplattsmarknaden totalt. Shen menar att Windows 8 till och med kommer vinna över iOS och bli den standardiserade mellanklassplattformen för surfplattor.

Vart detta lämnar Android och Googles storsatsning på surfplattor förtäljer inte historien.

Relaterade nyheter:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Jacob HugossonBaxtexjanne1Andreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Ja själv väntar jag nog på 28nm och Win8 innan jag köper en platta (inte för att nödvändigtvis köpa en med Win8 men för att om det blir Andriod el Win som är bäst)

Ondjultomte
Medlem
Ondjultomte

W8 kommer helt klart bli ett intressant alternativ på denna nya marknad.

Andreas G
Medlem

Det känns alltmer som att vi får tre ekosystem at välja mellan:

Microsoft/Live & Windows

Google/Webben & Android

Apple/iOS & OS X

Om man väljer produkter inom bara en av respektive kategori finns det många fördelar med att hålla sig där, men att blanda går man miste om funktioner.

Microsoft verkar ju sikta på att göra likt Apple med att skapa en egen ”miljö”, medan Google verkar ha en mer öppen framtoning där man ska kunna arbeta med Android oavsett vad man sitter på, men fördelarna med att bara köra Googles grejer verkar lite klena just nu.

janne1
Medlem
janne1

Varför bara 10″ ? Jag skulle köpa direkt om det kom en 13.3 😀

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Skulle jag skaffa en surfplatta hade det nog blivit en med Windows 8 helt klart. Och med en transformer får du ju i princip en laptop som kan göras om till en surfplatta.

Medlem
Henrik Robeck

Jag måste säga att jag är helt för PC i diskussionen mellan Mac och PC, men samtidigt måste jag säga att när det gäller iOS och iPad så är det ett mer komplett system. Både hårdvaran och hela serien av mjukvara fungerar ihop på ett sätt som gör att man kan lita på att det fungerar genom hela kedjan. Microsoft tar ju inget alls ansvar för att en applikation för projektplanering exempelvis fungerar, du får köpa vilken mjukvara du vill men det ger inte Microsoft någon som helst support på om det inte är deras egen mjukvara. Det gör som… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”janne1″]Varför bara 10″ ? Jag skulle köpa direkt om det kom en 13.3 :D[/quote]
Windows 8 ska vara optimerat för 1 366 x 768 och uppåt, och ska tydligen pusha tillverkare att göra surfplattor på 11,6″.

10″ är idag en säker storlek, den bevisligen (iPad) fungerar för konsumenter. Tillverkarna tror jag är rädda att utveckla en större surfplatta om den skulle floppa på marknaden.