ASUS Sverige har fått ut en film där man visar att deras Zenbook UX-serien är minst lika snabb som natur- och fysiklagarna, och ett äpple. Enligt de första testerna så kan deras sista påstående mycket väl stämma, då UX-serien kommer med steget vassare processor än MacBook Air och SandForce-baserad SSD.

Vi började tidigt i sommar skriva om Ultrabooks och nära följa fenomenet som enligt många är framtiden inom bärbara datorer. Anandtech har fått hem ASUS Zenbook UX21 och har förutom att köra ett snabbt prestandatest och kolla batteritiden hunnit med att skriva isär datorn för att se vad som gömmer sig invändigt.

Gemensamt för både UX21 och UX31 är att de kommer med 4 GB DDR3-minne, integrerad grafik i form av Intel HD 3000, minst 128 GB SSD-lagring, 802.11b/g/n, USB 3.0, Bluetooth 4.0 och ljud från Bang & Olufsen. Vad som skiljer de båda åt är främst storleken på datorerna där UX21 ligger på 11,6″ och får en skärm med upplösningen 1 366 x 768, medan UX31 med sina 13,3″ lägger sig på det högre 1 600 x 900.

Zenbook1

Zenbook2

Det är väldigt lätt att börja jämföra UX21, eller vilken Ultrabook som helst med en MacBook Air faktiskt då den bygger på samma koncept. Batteritiden ser ut att vara strax över den i MacBook Air, trots att UX21 kommer med en kraftfullare processor, och UX21 lägger sig stadigt över fyra timmar vid surfning med Flash installerat. Även i PCMark 7 ser den ut att lägga sig strax över både MacBook Air 11,6″ och 13,3″ men någonting säger oss att det inte bara är processorn den har att tacka för det.

Zenbook3 Zenbook4

Under det tunna chassit gömmer sig det allra heligaste i datorn, bland annat en SSD-enhet som följer en liknande formfaktor som MacBook Air. SSD-enheten kommer från ADATA, och använder kontrollerkretsen SandForce SF-2281 som vi så väl känner igen från prestanda-SSD:erna på marknaden. Vi ser även ett väldigt minimalistiskt moderkort med processor, styrkrets och en del del annat. Vad som inte kommer som en direkt överraskning är att större delen av datorns innanmäte tas upp av batterierna som är av typen Lithium-Ion Polymer som ska vara specificerad på 35 Watt-timmar.

Men vår svenska Anders Haby har även han något att bjuda på. I videoklippet visar han att ASUS Zenbook UX31 startar från viloläge lika snabbt som naturens och fysikens krafter, med en teknik som kallas för Instant On. Datorn är även snabbare än ett äpple, något som är värt att fundera över då vi är rätt så säkra på att man pratar om Apple, vars MacBook Air kommer bli det ASUS måste överträffa med sina Ultrabooks. Datorn ska enligt ASUS kunna ligga i viloläge två veckor, där tanken är att man ska kunna dra upp datorn ur väskan och börja skriva ögonblickligen istället för att vänta på att Windows ska starta.

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Undrar hur de vågade gå ut med en UX21 i Akalla. 😀