ASUS Eee Pad Transformer 2 tippas fortfarande bli en av de första surfplattorna på marknaden med Nvidias nya ARM-baserade systemprocessor Kal-El. Kretsen som väntas döpas till Tegra 3 har nu dykt upp i en butikslista undre huven på just ASUS kommande surfplatta. Enligt specifikationen ska surfplattan – ASUS TF201-1I020A – komma med 1GB RAM och 32GB lagringsutrymme.

ASUS Eee Pad Transformer 2 ska om vi litar på onlinebutiken LambdaTek Component Shop byggas kring en 10,1-tums skärm precis som sin föregångare. Även om det inte står något uttryckligen om en eventuell dockningsstation för att transformera surfplattan till en bärbar dator är detta funktionalitet vi givetvis förväntar oss.

Huvudnumret i surfplattan är som sagt Nvidia Kal-El eller Tegra 3 som vi väljer att kalla tillverkarens nya fyrkärniga (Faktiskt femkärniga om vi ska vara helt korrekta) processorkrets. Tillverkad med TSMC:s 40-nanometerteknik ska Tegra 3 erbjuda upp till 5 gånger så hög prestanda som Tegra 2 – referenskretsen för operativsystemet Android Honeycomb. Detta görs genom att fördubbla antalet CPU-kärnor samt höja klockfrekvensen från 1,0 GHz upp till 1,5 GHz. Även grafikdelen är klart förbättrad med fler beräkningsenheter och överlag spetsad prestanda. Nvidia lovar 2-3 gånger så hög grafikprestanda som i Tegra 2.

NVIDIA_Kal-El_1

Specifikation Kal-El (Tegra 3) Tegra 2
Tillverkningsteknik 40nm 40nm
Kretsstorlek 80mm2 49mm2
CPU Fyrkärnig Cortex-A9 vid 1,5 GHz Tvåkärnig Cortex-A9 vid 1,0 GHz
Extra kärna för energispar Ja, 1 st. Cortex-A9 vid 500 MHz Nej
L2-cache 1MB delad 1MB delad
NEON FPU Ja Nej
GPU GeForce ULP Gen 2 med 12-kärnor GeForce ULP med 8-kärnor

Den kanske bästa och viktigaste nyheten i Tegra 3 är annars dess energisparfunktioner. Med hjälp av en femte extremt strömsnål Cortex-A9 kärna kan kretsen faktiskt sänka strömförbrukningen markant vid vanlig användning jämfört med dagens Tegra 2-krets. Något som vi skrivit mer om tidigare.

ASUS och Nvidia avtäcker Transformer 2 och Kal-El den 7 november?

Kommer vi tillbaka till ASUS Eee Pad Transformer 2 kan vi i butikslistningen även avläsa att surfplattan ska skeppas med Android Honeycomb. Än mer intressant att man säger sig få in enheten i lager den 7:e november, vilket skulle kunna indikera en lansering redan i början av november månad.

Detta stärks ytterligare av att ASUS ordförande Jonney Shih samt Nvidias vd Jen-Hsun Huang ska göra ett uppträdande på AsiaD conference som går av stapeln nästa vecka. Vilket låter som ett ypperigt tillfälle att presentera den nya surfplattan och dess spännande styrkrets.

asus.eeepadASUS Eee Pad Transformer får en efterträdare snart, kanske redan i november.

I vanlig ordning är alla uppgifter obekräftade och ska därmed tas med en nypa salt. Men vi kan inte låta bli att hoppas på en snar lansering av de första ”supersurfplattorna” med Nvidias Kal-El under manteln.

Källa: Tabletowo.pl

Relaterade nyheter:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ImlalSwedish Berserkdlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Tegra 3 eller Snapdragon S4 vilken ska man ta? Undra om det är lönt att vänta på S4. Sen kan man undra varför den inte kommer med ICS?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Swedish Berserk”]Tegra 3 eller Snapdragon S4 vilken ska man ta? Undra om det är lönt att vänta på S4. Sen kan man undra varför den inte kommer med ICS?[/quote]

För att google har skjutit upp lanseringen av ICS. Förmodligen släpps det inte innan 7 Nov, kommer denna padda 7 November så är det ganska självklart att den inte får ICS vid release.

Medlem
WIRN

[quote name=”Swedish Berserk”]Tegra 3 eller Snapdragon S4 vilken ska man ta? Undra om det är lönt att vänta på S4. Sen kan man undra varför den inte kommer med ICS?[/quote]
Personligen skulle jag prioritera krympt tillverkningsprocess framför prestanda, men sen måste man ju vänta ett bra tag på S4 också…

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”WIRN”][quote name=”Swedish Berserk”]Tegra 3 eller Snapdragon S4 vilken ska man ta? Undra om det är lönt att vänta på S4. Sen kan man undra varför den inte kommer med ICS?[/quote]
Personligen skulle jag prioritera krympt tillverkningsprocess framför prestanda, men sen måste man ju vänta ett bra tag på S4 också…[/quote]

Jo jag tänker också som dig. Men det värsta är väntetiden inför S4.

Imlal
Gäst
Imlal

Problemet med att vänta är att när väl produkten släpps så är det väl dags att vänta på nästa produktuppdatering.

//Jimmy