Hade det handlat om en helt fri hantering av multiplikationsfaktorn på Pentium 4-processorerna hade detta varit en av seklets största nyheter för PC-entusiaster. Intel har under många år levererat alla sina processorer helt ”låsta” (P4 mobile undantaget) och detta har varit en irritationsfaktor för entusiaster och överklockare då AMD aldrig infört ett definitivt multiplikationslås.


Multiplikationsfaktorn är vad som tillsammans med processorbussen styr processorns effektiva klockfrekvens. Följande formel används för att räkna ut processorns klockfrekvens.


CPU Klockfrekvens = FSB klockfrekvens x CPU multiplikationsfaktor (multiplier)


Med dagens Prescott-baserade Pentium 4-processorer betyder det att man har en 200MHz processorbuss att använda sig av. Som exempel använder sig då Intel Pentium 4 560 (3.6GHz) av en 18x multiplier (3600/18 = 200). Man kan sedan öka klockfrekvensen på processorn genom att antingen öka multipliern eller processorbussen.
Då multipliern är låst på Intels processorer är det enbart det förstnämnda som fungerar.
Högre busshatighet är dock mycket effektivt för att öka prestandan men tyvärr hinner man ofta inte komma så långt innan processorn säger stopp pga. för hög hastighet.
Hur ska man då kunna utnyttja effekterna av en hög busshastighet?
Jo genom att sänka multipliern vilket betyder att man kan nå högre busshastigheter utan att pressa processorns effektiva klockfrekvens allt för mycket.


Även detta har tidigare varit omöjligt på Pentium 4-processorer men nu har ASUS hittat en väg runt detta och låter användaren sänka multipliern i BIOS till 14x på ett flertal Prescott-processorer.
Denna BIOS-inställning heter ”CPU Lock Free” och förlitar sig på en säkerhetsimplementering i Intels senaste Prescott-processorer.Då Intels Prescott processorer drar väldigt mycket ström har man lagt in en ”säkerhetsmultiplier” (Mr. 14x) som aktiveras när moderkortet inte klarar av att hantera originalhastigheten på processorn.
Då denna multiplier finns fysiskt har det självklart bara varit en tidsfråga innan någon kom på att utnyttja den till andra ändamål än säkerhet. Denna funktion finns på flera Prescott-modeller både inom Socket 775 och Socket 478.


Prescott-processorer kompatibla med CPU Free Lock
Prescott LGA775 CPU (Performance/04B)

800MHZ FSB, 3.4GHz, 3.6GHz, 3.8GHz, 4.0GHz+


Prescott Socket 478 CPU (FMB1.5)
800MHZ FSB, 3.2GHz, 3.4GHz+


ASUS är först att presentera en lösning för detta i.o.m. CPU Lock Free vilket helt plötsligt ger mycket intressanta överklockningsmöjligheter för Prescott-ägare. Pentium 4 560 (3.6GHz) är en av de processorer som stödjer denna teknik och genom att sänka multipliern till 14x kan man utan att stressa processorn för mycket öka busshastigheten till 258MHz från original på 200MHz (14×258 = 3600MHz). Då är det helt plötsligt moderkortet och minnet som pressas istället, något som passar bättre i dagsläget med DDR2-teknikens höga klockfrekvenser.

Detta ger en klart ökad prestanda då man både ökar processorns och minnets bandbredd, vilket ofta påverkar prestandan mer i dagsläget än en ökning i processorklockfrekvens.


ASUS har redan ett tiotal moderkort med stöd för CPU Lock Free och ett flertal till där man arbetar på BIOS-uppdateringar.


Detta är onekligen mycket intressanta nyheter och nu väntar vi bara på att flera tillverkare ska följa i ASUS fotspår. Tills dess får ASUS sola sig i glansen av deras CPU Lock Free.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid