ASUS Transformer Prime har idag blivit officiellt tillkännagiven som den första surfplattan på marknaden med en fyrkärnig processor. Nvidia Tegra 3 som vi tidigare idag avhandlat i detalj är hjärtat i den nya superslimmade – 8,3mm – plattan som givetvis även går att docka.

ASUS har till skillnad mot de flesta tillverkare av surfplattor sålt en hel del av sin första generation. Man är inte i närheten av Apples försäljningssiffror av iPad men speciellt ASUS Eee Pad Transformer med sin laptopdocka har varit en populär modell på marknaden.

ASUS Eee Pad Transformer extraknäckte som bärbar dator och förutom att det fattas en del mjukvara var det även vissa brister i prestanda om man drog paralleller med ”riktiga” bärbara datorer. Med den fyrkärniga Tegra 3 processorn hoppas ASUS ändra på detta och förutom en upp till 5 gånger kraftfullare processor har man passat på att trimma sin efterträdare Transformer Prime på mer än ett ställe.

Kraftfullast och tunnast på marknaden?

ASUS Transformer Prime tillverkas i ren aluminium och har med sin 10,1 tums skärm en profil på endast 8,3 millimeter. Detta kan jämföras med föregångarens 12,95 millimeter eller för den delen den tidigare superslimmade Samsung Galaxy Tab 10.1 med sina 8,6 millimeter. Transformer Prime är helt enkelt riktigt tunn och trots sin metallkropp har man även lyckats hålla nere vikten till 586 gram.

primegoldDen 10,1 tum stora LCD-skärmen kommer fortfarande med en upplösning på 800 x 1 280 pixlar men ASUS hävdar att man med en ny Super IPS+-panel lyckats öka ljusstyrkan rejält jämfört med konkurrenterna. Detta tillsammans med en oljeavstötande film på panelen ska Transformer Prime bli trevligare att använda utomhus.

Andra nyheter i surfplattan är en 8 megapixel kamera med f/2.4 bländare och blixt, samt en chattkamera på 1,2 megapixel. Lagringskapaciteten ligger på 32GB eller 64GB och kompletteras med ASUS onlinelösning ASUS WebStorage. Vi hittar även stöd för Bluetooth 2.1 + EDR, G-sensor, gyrosensor, ljussensor, kompass, GPS och en mängd andra funktioner.

features

 Egenskaper ASUS Transformer Prime ASUS Eee Pad Transformer Apple iPad 2 Samsung Galaxy Tab 10.1
Processor  1.3GHz NVIDIA Tegra 3 (4 x Cortex A9)  1GHz NVIDIA Tegra 2 (2 x Cortex A9) 1GHz Apple A5 (2 x Cortex A9)   1GHz NVIDIA Tegra 2 (2 x Cortex A9)
Minne 1GB   1GB   512MB 1GB  
Skärm 10.1-inch 1280 x 800 IPS  10.1-inch 1280 x 800 9.7-inch 1024 x 768 IPS 10.1-inch 1280 x 800 PLS
Dimensioner  263 x 180,8 x 8,3mm 271 x 175 x 12,95mm  241,2 x 185,7 x 8,8mm  256,6 x 172,9 x 8,6mm 
Vikt  586 gram 675 gram 601 gram 565 gram
Lagring 32GB/64GB + microSD 16GB + microSD 16GB 16GB
Priser  $499/$599 $399 $499 $499

Upp till 18 timmars batteritid

Själv surfplattan huserar även en hel del anslutningar där micro-HDMI, microSD-läsare och en kombinerad högtalare- samt mikrofon anslutning i 3,5mm format.Sist men inte minst har vi även ett batteri på 25Wh som ska ge en batteritid på 12 timmar.

Dockningsstationen som mäter 10,4mm i profil och har en vikt på 537 gram huserar ett extrabatteri på 22Wh som ökar den maximala batteritiden till hela 18 timmar. Här hittar vi även ett fullstort tangentbord, USB 2.0 anslutning samt en SD-minneskortsläsare.

primegold2ASUS har valt att skeppa Transformer Prime med Android 3.2 Honeycomb i december men meddelar också att en uppdatering till Android 4.0 Ice Cream Sandwich är under utveckling. Prislappen ligger en tusenlapp över föregångaren och 32GB modellen väntas starta på runt 5 000 kronor medan dockningsstationen landar på motsvarande 1 500 kronor inklusive moms. Både Transformer Prime och dess surfplatta kommer att finnas i två olika färger, champagne gold och amethyst grey.

primeametystNär ASUS Transformer Prime landar i svenska butikshyllor återstår att se, men vi hoppas på en debut i nästa månad samtidigt som vi givetvis kommer jaga efter ett testexemplar av denna på pappret mycket spännande skapelse.

Relaterade artiklar:

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
dlq84Anton KarmehedMerlinenSnorch Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ser riktigt bra ut. Kostar den 5000 kronor med dockan eller måste man köpa den löst?

phantom
Medlem
phantom

Oh nom nom nom. Blir ett köpt för mig!

janne1
Medlem
janne1

men varför inge inbyggt 3g?

Merlinen
Medlem
Merlinen

laptop eller platta, är det en lite ”mobil” enhet så är ju 3G ett måste.

Annars så tappar man ju en del utav funktionen att den är så pass mobil som den är.

Förstår inte varför så många plattor inte har 3G 🙁

Samma med många fina 12″-13″ laptopar.

Hade sett fram emot denna platta men det går tyvärr helt bort för mig pga inget 3g 🙁

Medlem
Json_81

Varför skulle man vilja ha 3G i plattan/laptopen när man har det i telefonen? Åtminstone jag vill inte betala dubbla abonnemang.
Däremot borde de lösa så att man kan tethra med sladd.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Vadå 3g? Jag vill ha LTE.

alur
Medlem
alur

En sak jag undrar lite över, 25Wh batteriet i själva plattan ger 12 timmars batteritid medan 22Wh batteriet i tangentbordet bara ger +6 timmar? Jag skulle kunna förstå om det var en liten skillnad, men det är bara 57% av batteritid/Wh jämfört med det som sitter i plattan.

Merlinen
Medlem
Merlinen

Man behöver ju inte dubbla abbonemang, kör med tvillingkort, 20-29kr extra/månad.

[quote name=”dlq84″]Vadå 3g? Jag vill ha LTE.[/quote]

Har 4G/LTE på min laptop och så extremt dålig täkning som masterna har idag så har man ingen nytta utav det 🙁

Andreas G
Medlem

[quote name=”Json_81″]Varför skulle man vilja ha 3G i plattan/laptopen när man har det i telefonen? Åtminstone jag vill inte betala dubbla abonnemang.
Däremot borde de lösa så att man kan tethra med sladd.[/quote]

Sladd är så igår, bättre köra hotspot så slipper man sladden 😉

fackamato
Medlem

[quote name=”Delph1″][quote name=”Json_81″]Varför skulle man vilja ha 3G i plattan/laptopen när man har det i telefonen? Åtminstone jag vill inte betala dubbla abonnemang.
Däremot borde de lösa så att man kan tethra med sladd.[/quote]

Sladd är så igår, bättre köra hotspot så slipper man sladden ;-)[/quote]

True ;), men då börjar det ju brinna i telefon och batteri!

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Merlinen”]Man behöver ju inte dubbla abbonemang, kör med tvillingkort, 20-29kr extra/månad.

[quote name=”dlq84″]Vadå 3g? Jag vill ha LTE.[/quote]

Har 4G/LTE på min laptop och så extremt dålig täkning som masterna har idag så har man ingen nytta utav det :([/quote]
Ja, det är så det ser ut idag. Men förmodligen har man kvar paddan i minst ett år. Och då lär det se annorlunda ut.

Medlem
WIRN

Grymt skön produkt.
Hårvaruporr!

Snorch
Medlem
Snorch

Funderar nästan på om jag ska skaffa mig en sån här. Men jag vet inte, avsaknaden av vissa mjukvaror gör att den inte kommer bli mer än en ”leksak” för surfning och film osv. Men den verkar ju onekligen trevlig.

Merlinen
Medlem
Merlinen

[quote name=”dlq84″]
Ja, det är så det ser ut idag. Men förmodligen har man kvar paddan i minst ett år. Och då lär det se annorlunda ut.[/quote]

Nja snarare hur masterna fungerar (idag), bor ca 400m fågelväg från en mast, uppe i lägenheten (5e våningen) så får jag kannon täkning 5/5 och runt 40 mbit.
Men på markplan får jag inte äns in 4G, så fort man inte har friskit mot masten så är det extremt svårt att få någon täkning 🙁

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Merlinen”][quote name=”dlq84″]Ja, det är så det ser ut idag. Men förmodligen har man kvar paddan i minst ett år. Och då lär det se annorlunda ut.[/quote] Nja snarare hur masterna fungerar (idag), bor ca 400m fågelväg från en mast, uppe i lägenheten (5e våningen) så får jag kannon täkning 5/5 och runt 40 mbit.Men på markplan får jag inte äns in 4G, så fort man inte har friskit mot masten så är det extremt svårt att få någon täkning :([/quote] Låter iofs rätt konstigt. DIn operatör kanske har valt fel frekvenser i just ditt område. Jag har själv inte… Läs hela »