Asus allra minsta moderkortsserie i ROG-familjen har fått en ny modell anpassad för Intel Skylake. Kortet påminner mångt och mycket som sina föregångare, med sitt svartröda färgschema och sina vertikalt monterade spänningsregulatorer, men bland nyheterna hittar vi bland annat ett mer påkostat ljudkort och stöd för DDR4-minne.

Det senaste tillskottet i Asus Republic of Gamers-familj är ett mini ITX-baserat moderkort för Intels nya Skylake-plattform, och i likhet med tidigare kort i samma serie har Asus tryckt in rejält med extra funktionalitet på den begränsade ytan. Moderkortet, som får namnet Maximus VIII Impact, riktas i första hand mot datorspelare, överklockare och moddare.

E4735F24E 105685 b

Särskilt utmärkande för den här modellen är de två instickskorten, ett vid IO-panelen och ett ovanför LGA-1151-sockeln. Förstnämnda är ett ljudkort kallat SupremeFX Impact III som lägger fokus på användare som spelar med hörlurar eller headset. Kortet innehåller en DA-omvanlare från ESS och är utrustat med Sonic Senseamp, en finess som enligt Asus kan analysera impedansen i dina hörlurar och optimera ljudbilden därefter.

Det andra instickskortet innehåller moderkortets spänningsregulatorer, som helt enkelt inte hade fått plats direkt på moderkortet i och med det kompakta formatet. Det innebär bättre förutsättningar för överklockning, samtidigt som vi kan tycka att extrem överklockning av den kalibern som faktiskt drar nytta av den typen av spänningsregulering inte är en särskilt vanlig syn för mini ITX-moderkort.

31a

I övrigt bjuder moderkortet på inbyggt trådlöst nätverk med 802.11ac med dubbla band per frekvensspann (två 2,4-gigahertzband och två 5-gigahertzband) som ska ge teoretiska hastigheter på upp till 867 megabyte per sekund. Lagring kan anslutas via SATA eller U.2 vilket är trevligt att se, samtidigt som vi kan konstatera att det inte finns någon M.2-plats. Det är förståeligt i och med att det finns sparsamt med kretsyta att tillgå på vilken en M.2-enhet hade kunnat monteras, men U.2-baserade SSD-enheter är fortfarande inte vanliga på marknaden. För exterma anslutningar finns fullt stöd för USB 3.1, med upp till 10 gigabit per sekund.

Kortet bör inom kort dyka upp i butik, men exakt pris och lanseringsdatum är oklart. Föregångaren, Maximus VII Impact, kostar idag omkring 2 300 kronor, så med största sannolikhet kan vi räkna med ytterligare några hundralappar uppepå det.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid