Asus ROG Swift PG27UQ och Acer Predator X27 anses vara något av den heliga graal för entusiastgamers men nu skjuts lanseringarna fram till nästa år.

Asus och Acer presenterade redan i början av 2017 de första 4K-skärmarna med stöd för 144 Hz G-Sync samt HDR. Reaktionerna från bland annat undertecknad var minst sagt positiva där bland annat Asus PG27UQ imponerade stort under en tidig handpåläggning under CES 2017.

Skärmarnas högupplösta paneler kombinerat med en betydligt mer avancerad bakbelysning än i traditionella skärmar ger en kombination av funktionalitet som tidigare inte funnits på marknaden. Skärmpanelerna som används av både Asus och Acer tillverkas av AU Optronics och kan alltså nå hela 144 hertz vid 3 840 x 2 160 pixlars upplösning. En kombination som tillsammans med HDR-stöd och G-Sync inte bara ger en imponerande bildupplevelse men även kräver mycket av hårdvaran.

Kan även påverka Freesync 2-skärmar

Medan få spel och grafikkort kan leverera mycket mer än 60 fps vid 4K-upplösning idag har entusiastspelare nu stött på nya hinder inför introduceringen av denna nya generations gamingskärmar. Både Acer och Asus sägs nu nämligen skjutit lanseringen på framtiden. Acer har officiellt meddelat att Predator X27 är försenad till 2018 medan Asus sägs gett samma information till tidningen PC Gamer.

Exakt vad som ligger bakom förseningen är oklart, troligtvis handlar det om en paneltillverkningen eller att få Nvidias G-sync moduler att hantera de nya panelerna. Problemen verkar alltså iaf drabba både Asus och Acer vilket skulle tyda på att det ligger utanför tillverkarnas egen kontroll.

Då AU Optronics M270QAN02.2 AHVA-panel är den enda som i dagsläget ska stödja 4K vid 144 Hz med HDR kan problemen även bli ett hinder för AMD:s skärmpartners. Freesync 2-specifikationen ska leverera stöd för HDR samt högre uppdateringsfrekvenser än 60 Hz i 4K-upplösning. Dock förlitar sig troligtvis även dessa skärmar på AU Optronics panaler och kan med andra ord också bli försenade till nästa år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulNils kFaulisto Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Faulisto
Medlem
Faulisto

27″ bara tyvärr, någon som är 30″ el lite drygt 30″ är vad jag skulle vilja se.

Morkul
Medlem
Morkul

Har själv flera 4k skärmar, hemma och på jobbet. Saken är den större är inte alltid bättre. När jag sitter och kodar på jobbet så är det skönt med lite större skärmar men ska jag spela vill jag inte sitta på en 30″ skärm om jag sitter vid normal skrivbordsavstånd till skärmen. Dels så måste jag röra på ögonen för mycket men framför allt så tappar DPI och den stora fördelen med 4K. Att helt kunna stänga av allt vad kantutjämning vilket leder till mjukare rörelser när man spelar är en av fördelarna med högre upplösning och tar du bort… Läs hela »

Nils k
Gäst
Nils k

När kommer det skärmar som både stödjer Freesync och G-Sync?.
Rätt värdelöst att låsa in sig i en teknik.