ASUS blir det första företaget att släppa en Ultrabook som är ett produktkoncept skapat av Intel för att få ut ultratunna bärbara på marknaden till ett acceptabelt pris med hög prestanda och lång batteritid. Det här som låter nästan för bra för att vara sant är det enligt ASUS som nu säger till Taipeitimes att man inte klarar av att hålla priset nere.

Vi skrev så sent om igår om ASUS UX21 som blir världens första Ultrabook ut på marknaden som ska släppas under detta kvartal. För att klassas som en Ultrabook har man flera designkrav att möta – så väl som priset. ASUS säger sig inte kunna leverera vad Intel söker för under $1000 (strax under 10 000 kr).

Problemet ligger i de extra omkostnader som krävs för att göra en så tunn dator: ultratunna paneler, metall-chassi och hög-densitetsbatterier. En bidragande faktor är även Windows-licensen men som det ser ut från den här rapporteringen och tidigare är att bollen ligger på Intels planhalva. De flesta tillverkarna vill ha en SSD på 64-128 GB (även en SSD är ett måste för att få klassa sin dator som Ultrabook), och en tvåkärnig Intel ”Sandy Bridge” Core i5/i7. Problemet med processorerna är att de kostar 2 000 – 3 000 kr och uppåt.

Som det gamla ordspråket säger, smakar det så kostar det.

ASUS säger nu att enda sättet för dom att gå under $1000 som planerat är att använda sig av Core i3-processorer istället. Nackdelen med dessa är att man får lägre klockfrekvenser på både CPU och GPU, samt lägre cache-minne och tanken med Ultrabooks var att erbjuda hög prestanda i ett ultratunnt format. ASUS menar på att ett mer realistiskt mål är ett pris på mellan $1000 och $2000.

Intel säger sig ska arbeta med tillverkarna för att se till att Ultrabooks ska bli verklighet och att man planerar att sänka priserna på sina 17W-processorer. Det är ett koncept som lät bra från första stund, men tillverkningskostnaderna blev även det ett bekymmer från första början något som har gjort att många tillverkare avvaktar med att göra egna Ultrabooks i väntan på vilket mottagande de får på marknaden.

Källa: Taipeitimes

Relaterade nyheter:

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jacob HugossonRediboImlalR34p3rMYB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Redibo
Medlem
Redibo

Nu är jag en sådan där jobbig korrekturläsare igen, men i ingressen, tredje raden, står det: ”[…] hög prestanda och låg batteritid.” Det torde vara lång batteritid som eftersträvas? 🙂

I övrigt, trist att de inte skulle kunna fixa det till det priset, får antagligen bli en U36SD eller 3830TG istället.

Anton Karmehed
Admin

Det ska faktiskt bli riktigt intressant att se ultrabooksprisern jämförda med MacBook Air. Kan kanske ge Apple lite upprättelse om deras höga priser. Det blir nog något av dessa alternativ för mig framöver i alla fall!

MYB
Medlem
MYB

Det är ju solklart att Intel får fixa så att priserna går att hålla, de har ju skapat standarden.

CPU´n blir väl det enklaste sättet för Intel att få ner priserna sen så har de ju ett nära samarbete med MS de kan säkert få dom att sänka priserna på Windows licenserna för Ultrabooksen.

MS har ju även dom en del att tjäna på detta varje Ultrabook som säljs är en mindre användare med MacOS.

R34p3r
Medlem
R34p3r

Måste bara inflika gällande prissättningen, när ni skriver strax under 10 000 så har ni inte läst växelkuser på ett tag? I runda slängar motsvarar 1000 dollar i nuläget dryga 6000, säg 6500 så ligger man i överkant. För mig är det inte strax under utan snarare strax över 5000 😛

Imlal
Gäst
Imlal

[quote name=”R34p3r”]Måste bara inflika gällande prissättningen, när ni skriver strax under 10 000 så har ni inte läst växelkuser på ett tag? I runda slängar motsvarar 1000 dollar i nuläget dryga 6000, säg 6500 så ligger man i överkant. För mig är det inte strax under utan snarare strax över 5000 :P[/quote]

Du får inte glömma moms och andra fina avgifter vi har här i vårt avlånga land. Så om man räknar $1 = 10kr så hamnar man ofta rätt nära sanningen.

//Jimmy

Redibo
Medlem
Redibo

[quote name=”R34p3r”]Måste bara inflika gällande prissättningen, när ni skriver strax under 10 000 så har ni inte läst växelkuser på ett tag? I runda slängar motsvarar 1000 dollar i nuläget dryga 6000, säg 6500 så ligger man i överkant. För mig är det inte strax under utan snarare strax över 5000 :P[/quote] Grejen är den att saker och ting som har 1000 dollar som riktpris kostar 10000 kr när de väl kommer till oss, tack vare skatter, frakt, växelkurser etc, give or take några kronor. Syns rätt bra om du jämför tillexempel grafikkortens rekommenderade priser i dollar jämfört med vad… Läs hela »