Asus laddar för fullt inför lanseringen av Intels nya Skylake-plattform och till skillnad mot de flesta av sina konkurrenter är moderkortsjätten tystlåten om sina kommande modeller. Det har dock inte hindrat nya smaskiga detaljer att läcka ut på internet där vi får mer information om företagets nya Z170-modeller i efterlängtade ROG-serien för entusiaster.

Asus ROG Z170 Maximus VIII Extreme är flaggskeppet i Asus nya ROG-serie och ser ut att få en aggressiv design med en svart PCB, gråsvarta kylflänsar med matchande värmeledningsrör samt röda detaljer. Mest intressant är samtidigt moderkortets funktionalitet och här har Asus inte sparat på krutet.

Maximus VIII Extreme är utrustat med en Digi+ digital spänningsdel med 12 faser samt en 8 och en 4 pins strömkontakt för att ge moderkortet tillräckligt med ström även vid tung belastning och överklockning. LGA1151 sockeln flankeras av fyra minnesplatser som stödjer upp till 64 gigabyte DDR4-minne i frekvenser upp till 3 400 megahertz. Moderkortet kommer även med fyra stycken PCI Express 3.0 x16 platser som stödjer fyra grafikkort med x16/x8/x8/x8 banbredd genom ett extra PLX-bryggchip för extra PCI Express-kanaler.

Asus utrustat sitt kort med en ensam M.2 NGFF SSD-plats, dubbla Sata Express-anslutningar samt åtta Sata 6,0 Gbps anslutningar för inkoppling av lagringsenheter. Andra funktioner värda att nämna är dubbla bios-kretsar, massvis med USB 3.0-portar samt en 8 kanalers ljudkrets.

Det är ännu oklart exakt vilka nyheter Asus bakat in i sitt flaggskepp men för överklockare kan vi bland annat hitta överklockningsreglage direkt på kretskortet och mätpunkter för spänningar.

Asus Z170 ROG Maximus VIII Hero, Ranger samt Gene

Det har även dykt upp viss information om tre andra modeller i ROG-serien, Asus Z170 ROG Maximus VIII Hero, Maximus VIII Ranger samt Maximus VIII Gene. De två förstnämnda är fullstora ATX-modeller där Hero är en något nedtonad modell av Extreme-varianten. Här ser vi en spänningsdel på 10 Digi+ faser, tre PCI-e 3.0 x16 platser för grafikkort, samt USB 3.1 Type-C portar (oklart om detta även finns på Extreme-modellen men det är högst troligt).

Ranger är instegsmodellen i ROG-serien och har en mer traditionell 10 fasers spänningsdel, tre PCI-e 3.0 x16 platser samt några färre Sata-portar och inga Sata Express-anslutningar. Däremot finns en ensam M.2 SSD-plats samt USB 3.1 Type-C port. 

Sist och minst har vi Z170 Maximus VIII Gene som är den enda modellen med micro-ATX format. Kortet har trots en mindre kretsyta gott om funktioner. Dess 10-fasers Digi+ spänningsdel backas upp av samma tre PCI-e 3.0 x16 platser som på de större modellerna samt att man behåller både en M.2 SSD-anslutning samt dubbla Sata Express-anslutningar för snabbare lagringsenheter. Övriga funktioner är en USB 3.1 Type-C portar, flertalet traditionella USB 3.0-portar, åtta Sata 6,0 Gbps platser och en Supreme FX-ljudkrets med totalt 8 kanaler.

Gemensamt för alla modeller är ett svart-rött färgtema och en drös olika digitala videoutgångar för att användare ska kunna klara sig med Skylake-processorernas integrerade grafikkretsar om så önskas. Asus har ännu inte släppt fullständiga uppgifter kring sina kommande Skylake-moderkort men har även en hel uppsjö modeller på väg utanför deras mer entusiast och gaminginriktade ROG-serie.

Moderkorten kommer att lanseras den 5:e augusti tillsammans med Intels nya upplåsta Skylake-processorer Core i7-6700K samt Core i5-6600K.

Källa: Wccftech

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
annh-Tjalve-Segen01 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Segen01
Gäst
Segen01

Äntligen!
Är det någon prestandaskillnad mellan ett mATX och ett ITX moderkort?
Jag vill bygga en kompakt gamingdator men vill inte offra prestandan.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Segen01″]Äntligen!
Är det någon prestandaskillnad mellan ett mATX och ett ITX moderkort?
Jag vill bygga en kompakt gamingdator men vill inte offra prestandan.[/quote]
Nej. Skillnaden är expansionmöjligheterna och vad kortet är utrustat med. Men prestandan är inte bättre/sämmre

A Hedin
Medlem
A Hedin

?