Asus fortsätter sin satsning på gamingprodukter i sin bärbara ROG-familj. På IFA 2015 visar företaget upp världens första vattenkylda gaminglaptop vars ryggsäckslika dockningsstation låter en ännu ej namngiven Geforce GPU sträcka ordentligt på benen – troligtvis Nvidias kommande Geforce GTX 990M med konfigurerbar effektförbrukning.

Medan flera konkurrenter väljer att öka kapaciteten i sina gaminglaptops genom externt anslutna grafikkort väljer Asus ett något annorlunda grepp med nya modellen Asus ROG GX700.

Istället för att satsa på ett diskret grafikkort i en extern dockningstation har Asus bakat in en extra kraftfull grafikkrets direkt i datorn och istället satsat på en mer avancerad kylningslösning. Företaget har utvecklat en extern dockningsstation som istället för kraftfullare komponenter huserar en riktigt rejäl vattenkylningslösning samt extra strömförsörjning.

Specifikationer som pekar mot Geforce GTX 990M

Med GX700 ansluten till dockningstationen kyls datorns integrerade grafikkrets med vatten och kan på detta vis erbjuda betydligt högre prestanda än vad en motsvarande luftkyld lösning skulle vara kapabel till. Medan Asus inte kan avslöja vilken krets det handlar om pekar det mesta mot Nvidias beryktade GTX 990M GPU. En mobil grafikkrets som sägs komma med en ställbar effektförbrukning på mellan 100 till 185 watt, perfekt lämpat för ett system med skalbar kylningskapacitet.

Grafikkretsen i Asus ROG GX700 vad utrustad med 2 048 cuda-kärnor samt 8 gigabyte GDDR5-minne, vilket bådar gott prestandamässigt. Dagens flaggskepp GTX 980M kommer exempelvis med 1 536 cuda kärnor medan desktopkortet GTX 980 matchar den nya mobila kretsens 2 048 cuda-kärnor.

CPU-överklockning i en bärbar dator

Värt att notera är att den Skylake-baserade Core i7-processorn inte drar direkt nytta av vattenkylningen men samtiidgt kan kylas effektivare med systemets övriga kylflänsar befriade från grafikkretsens värmeutveckling. Asus har utlovar även goda överklockningspotential för processorkretsen vilket är ytterligare en nyhet med Intels upplåsta mobila Skylake K-processorer.

Asus levererar sparsamt med detaljer kring sin monsterdators specifikationer och frågor som kvarstår är inte minst kring pris och tillgänglighet. Asus ROG GX700 blir med all säkerhet en gamingdator som sticker ut från mängden designmässigt men troligtvis även sett till dess prestanda.

Läs mer från IFA

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MarquzzGadgety Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

Intressant att se hur de fixar anslutningen utan läckor, också efter några års användning. Kul kommentar om ny datorväska. Kommer att skvalpa i den då. Bra vore att att ha en kylstation på jobbet, en annan hemma. Bara datorn som färdas fram och tillbaka. Grafiken 2048 CUDA är ju grymt, och motsvarar i stort en GTX980. Frågan kvarstår vad blir priset. I vilket fall, en produkt som väcker uppmärksamhet är det.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Intressant. Synd att de inte passade på att vattenkyla processorn också så att datorn kunde bli lite tystare när man sitter hemma och spelar. Det är väl ingen bärbar som är direkt tyst när de belastas.

Jag är dock mer för en stationär gaming-dator och en ultrabook vid sidan av. Tror nästan man kan köpa det till priset av vad den här datorn kommer att kosta.