AMD har fått ta emot ganska hård kritik för överklockningspotentialen i sina nya Fiji-baserade grafikkort i Radeon R9 Fury-serien. Nu visar överklockaren Xtreme Addict hur man med mer extrema metoder kan nå riktigt imponerande resultat med Asus variant av Radeon R9 Fury där bland annat minnesfrekvensen dubbleras för 1 terabyte per sekund i bandbredd.

Asus Radeon R9 Fury Strix gav inga direkt imponerande överklockningsresultat i vår recension av instegsmodellen av AMD:s Fiji GPU. Grafikkortets minnesfrekvens var låst vid 500 megahertz och grafikkretsen ville inte arbeta i mer än 1 050 megahertz, 50 megahertz över standardfrekvensen.

Nu visar överklockaren Xtreme Addict hur man med hjälp av en lödkolv, biosmanipulering samt flytande kväve kan nå rejäla prestandaökningar. Först och främst lyckades Xtreme Addict frigöra de av AMD låsta streamprocessorer som Fiji-kretsen bestyckats med. Kortet förvandlades på detta sätt till ett fullfjädrat Radeon R9 Fury X med 4 096 streamprocessorer, från 3 584 streamprocessorer, vilket direkt ökade prestandan från 6 237 poäng i 3dmark Fire Strike Extreme till 6 756 poäng.

Fördubblad minnesfrekvens

Genom ett knippe väl valda lödpunkter på kortet höjdes de maximala spänningsinställningarna och med hjälp av en biosuppdatering samt korrekta inställningar i Asus GPU Tweak 2.0 öppnades det upp nya möjligheter för ändringar av frekvenser och spänningar. Med hjälp av flytande kväve lyckades Xtreme Addict nå en GPU-frekvens på 1 450 megahertz samt fördubbla minnesfrekvensen till 1 000 megahertz, vilket ger en hissnande teoretisk minnesbandbredd på 1 terabyte per sekund. Detta gav ett resultat på 10 033 poäng i 3dmark Fire Strike Extreme tillsammans med en Intel Core i7-47690K CPU i 4,3 gigahertz.

För att nå dessa frekvenser krävdes det rejäla ökningar av både GPU- samt minnesspänning och temperaturer på under -50 grader celsius.

Xtreme Addict har publicerat en förhållandevis detaljerad guide för hur de olika modifikationerna utfördes samt de resultat som uppnåddes i testerna. Resultaten visar förvisso att AMD:s Fiji GPU har mer att ge men samtidigt ska det noteras att exempelvis minnesbandbredden redan från start är hög nog för att inte skala särskilt effektivt. Den rejäla ökningen i GPU-frekvens på 450 megahertz är imponerande men samtidigt inget emot vad Nvidias GM200 GPU i Geforce GTX 980 Ti är kapabel till där flera exemplar nått upp till och över 2 gigahertz med liknande överklockningsmetoder.

Dela gärna med er av era egna överklockningsresultat på AMD:s Fury-grafikkort i kommentarerna.

Läs hela guiden på HWbot.org.

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Skuggan777pedrosso Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Skuggan777
Gäst
Skuggan777

Överklockarnas dröm, det Nvidia gör på luft krävs alltså flytande kväve hos AMD…

pedrosso
Medlem
pedrosso

jamen amd gillar gå ut storartat , fx 8350 gilla också kväve för att klocka bra =), kyla med luft är mesigt =)

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”pedrosso”]jamen amd gillar gå ut storartat , fx 8350 gilla också kväve för att klocka bra =), kyla med luft är mesigt =)[/quote]

Blir lite dyrt att konstant kyla med kväve?:)

Personligen tycker jag inte det är så intressant med överklockning med hjälp kväve, det används ju bara till att köra lite benchmarks sen är det roliga slut. Men alla har väl sina speciella intressen man brinner för. 🙂