Komponentjätten ASUS har smygstartat årets CES-mässa genom att presentera inte mindre än fyra stycken olika surfplattor, även kända som tablets. Under ett pressevent i natt avslöjade tillverkaren att man satsat på fyra distinkt olika lösningar där både funktion. form och hårdvara skiljer enheterna åt, ASUS Eee Slate, Eee Pad MeMO, Eee Pad Transformersamt samt Eee Pad Slider.

ASUS har valt att satsa på Googles Android-plattform i tre av sina surplattor och inte helt oväntat på det purfärska operativsystemet Android 3.0 Honeycomb, som faktiskt fortfarande inte lanserats.

ASUS Eee Pad Slate EP121 – Kraftfull Core i5-470UM CPU 

EeeSlate

Först ut har vi dock tillverkarens enda Windows-baserade tablet, Eee Pad Slate EP121 som med en stor 12,1-tums IPS-skärm (1280×800 pixlar) och en dubbelkärnig Core i5-470UM CPU ska vara den kraftfullaste tabletenheten på marknaden idag. Bland funktionerna märks en aktiv Wacom digitizer för att hantera handskriven text med en pekpenna.  Bland funktionerna hittas ett trådlöst tangentbord, 64GB SSD-lagring, 4GB RAM, HDMI-utgång samt Windows 7 Home Premium. Priset på enheten ska ligga runt 10 000 kronor inklusive moms när den lanseras under januari månad.

ASUS Eee Pad MeMO – Dubbelkärnig 1,2 GHz Snapdragon CPU

EeeMemo

ASUS minsting i tabletprogramet kommer med en beskedligare 7-tums IPS-skärm och under denna bildpanel hittar vi en Snapdragon MSM8260 systemkrets som med två stycken 1,2 GHz ARM Scorpion CPU-kärnor och en ny fräsch Adreno 220 GPU bör ge ordentligt med kraft. MeMO har stöd för uppspelning av 1080p video och även inspelning av detsamma med 30 fps. Även här finns det stöd för handskrivning samt en HDMI-utgång, andra trevliga funktioner är en dedikerad Bluetooth-enhet kalls MeMIC som likt en mediaspelare i design både stödjer samtal och just mediauppspelning. Med dubbla kamerasensorer, LED-blixt och USB-anslutningar ska MeMO lanseras med Android 3.0 under andra eller tredje kvartalet 2011. Prislappen ligger på runt 5 000 – 6 000 kronor inklusive moms.

ASUS Eee Pad Transformer – Tegra 2 och 10-tums skärm

EeeTransformer

Transformer har som namnet avslöjar en del egenheter för sig. Bakom den klassiska 10-tums IPS-panelen (1280×800 pixlar) har vi NVIDIAs populära dubbelkärniga Tegra 2 SoC med en klockfrekvens på 1 GHz. Vi hittar även här dubbla kamerasensorer samt stöd för Bluetooth, 802.11n WiFi samt en mini-HDMI-utgång. Förutom en del andra anslutningar som micro-USB, minneskortläsare och ljudanslutningar har vi även en dockningsport som just transformerar surfplattan till något som liknar en bärbar dator. Med ett extra batteri och tangentbord ska drifttiden fördubblas från 8 till 16 timmar och förutom 4 000 – 5 000 kronor inklusive moms för själva surfplattan kostar dockningsstationen runt 1 500 kronor inklusive moms. Lansering väntas ske under andra kvartalet 2011, givet vis med Android 3.0.

ASUS Eee Pad Slider – Tegra 2 och tangentbord

EeeSlider

ASUS sista tillskott är också det en intressant lösning. Med samma kraftfulla Tegra 2 SoC och en 10,1-tums IPS-panel (1280×800 pixlar) har ASUS återigen vänt sig till Google och Android 3.0. Förutom en kapacitiv multi-touch skärm har ASUS försett sin Slider med dubbla kamerasensorer samt ett inbyggt tangentbord. Tangenbordet skjuts ut under skärmen likt en smartphone och skapar en enhet som kan ställas på ett bord med tillhörande tangentbord. Lanseringen väntas ske i maj och priset ligger på mellan 5 000 – 8 000 kronor inklusive moms.

 

 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid