Small preview image

Som ni sett i vår nyhetsrapportering har vi ett ASUS P5E3 Deluxe med Intels kommande X38 styrkrets i testlabbet. Vi har sedan dag ett fått erfara flera trevliga överraskningar med detta moderkort. Förutom att det klockar cpun fruktansvärt bra så är prestandan på topp, två saker som sällan går hand i hand. Men ett faktum här, som gör det svårt att att hålla fingrarna borta från systemet. Förutom P5E3 Deluxe så imponerar även Corsairs nya DDR3 Dominator minne och arbetar felfritt i nära 2000MHz vid 7-6-5-15 1T timings. Med hjälp av den svenska höstnatten och extremt luftflöde har vi lyckats ta Intels QX6850 till 4470MHz och bandbredden för läsning av minnet till 13425MB/s, vilket är ett nytt rekord. Något som får anses som imponerande då cpuns arbetsfrekvens har stor inverkan på bandbredden och tidigare rekord är satta med betydligt bättre kylning än den luftkylning som vi använder här.



Spänningarna som används är 1.610V för processorn och 2.16V för minnet. Värt att notera är att minnet klarar högre frekvenser än vad vi kör det i vid detta tillfälle. Det är cpun som inte klarar högre frekvens i detta läget.



Minnesbandbredd i all ära men den stora frågan för X38 är utan tvekan multi-gpu prestandan med Crossfire. Tyvärr så tillåter inte placeringen av PCIE-portarna oss att köra Crossfire på P5E3 Deluxe, inte med den specialdesignade kylningen för kväve som sitter på våra kort för tillfället, som kräver minst två PCI-portars mellanrum för att fungera. Originalkylningen som enbart kräver en PCI-ports mellansrum fungerar givetvis utmärkt för Crossfire på P5E3 Deluxe. Men vi har ett Maximus Extreme på ingång som har de rätta egenskaperna för att kunna ge oss svar på hur HD2900XT Crossfire presterar på två nativa 16X PCIE2.0-portar. 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid