Rykteskarusselen kring AMD:s kommande värstinggrafikkort Radeon R9 380X och dess rekordstora Fiji XT GPU fortsätter att snurra. Nu ökar farten sedan den svenska datorbutiken CDON listat inte bara ett utan två grafikkort med AMD:s beryktade grafikkrets till en rejäl prislapp – information konsumenter bör bortse från.

Det var under helgen som datorbutiken CDON listade två nya grafikkort i sitt sortiment från grafikkortstillverkarna Asus och MSI. De båda korten med namnen Asus Radeon R9 380X och MSI Radeon R9 380X listas helt utan specifikationer eller leveransdatum med prislappar på rejält tilltagna 7 999 kronor inklusive moms.

Prislappen är närmast det dubbla mot vad AMD:s nuvarande grafikkortsflaggskepp Radeon R9 290X går att hitta för i Svenska butiker men kommer också med en tydlig brasklapp; ”OBS! Priserna är inte slutgiltiga och kommer justeras innan release.” skriver CDON i beskrivningen av de båda grafikkorten.

asus_msi_380X

Produktnamnen är fabricerade och priserna påhittade

Det finns idag inga bekräftade specifikationer om vare sig AMD:s nya arkitektur eller det slutgiltiga namnet på deras kommande grafikkort. Produktnamnen listade på CDON är helt enkelt påhittade och baserade på rykten kring vad vi tror blir namnet på grafikkorten.

Prislappen är också, som listningen själv bekräftar, tagen ur luften och ska varken ses som en indikation på den slutgiltiga prislappen eller att en lansering börjar närma sig. AMD väntas fortfarande inte avslöja några närmare detaljer kring Radeon R9 380X, eller vad kortet slutligen döps till, förrän tidigast i slutet av andra kvartalet.

NordicHardware har under måndagsmorgonen sökt CDON för en kommentar och fått svaret att deras produktlistningar mycket riktigt är baserade på rykten och inte är faktiska produkter som man fått någon egen information kring från tillverkarna själva. 

”Vi har ingen information om detta. Detta är ingen produkt som finns. Inte heller är det en produkt som är bekräftad från tillverkare” skriver Johan Malmborg, produktchef på CDON, i en mailkonversation med NordicHardware.

Med andra ord ska de nya produktlistningarna inte bara tas med en nypa salt utan snarare ignoreras. Medan det funnits mer eller mindre substans i tidigare läckor och specifikationer om AMD:s nya grafikkort med produktdetaljer från ingenjörer och medarbetare i företaget är det fortfarande högst oklart exakt när korten finns tillgängliga i butiker och än mindre till vilket pris – oavsett vad som listas i datorbutiker. Värt att komma ihåg när man som konsument sitter och planerar årets datoruppgraderingar.

Obs. Vi väljer av förklarliga skäl att inte länka vidare till CDON:s produktlistningar, som troligtvis kommer plockas ner inom kort.

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
LoppanH Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
LoppanH
Medlem
LoppanH

På nåt sätt lite vilseledande