Intels Xeon-familj processorer är i första hand avsedda för servrar och arbetsstationer, men är trots det förhållandevis populära hos entusiaster och andra konsumenter. Det, i kombination med bristen på Skylake-processorer i Core-familjen, vill både Asus och Asrock ta vara på med en rad nya moderkort som knyter samman Xeon-processorer med gaming.

Flera månader har gått sedan Intel lanserade sin nya Skylake-arkitektur, men det är fortfarande glest på butikshyllorna. Båda de två mest populära Core-modellerna, i5-6600K och i7-6700K, lyser med sin frånvaro och i nuläget klarar Intel helt enkelt inte av att möta efterfrågan på Skylake-processorer för konsumenter. Däremot finns det en något bättre tillgång på motsvarande processorer ur Xeon-processorer, som förvisso saknar upplåst frekvensmultiplikator men som, med sitt motsvarande cacheminne och samma mängd trådar som Core i7-familjen, bör erbjuda motsvarande prestanda.

Gamingmoderkort med gener från servrar

Bland annat därför har Asus och Asrock nu visat upp nya moderkortsfamiljer baserade på styrkretsen Intel C232, vilket är ett lite billigare syskon till den kraftfullare kretsen C236 – skillnaden mellan de två kan jämföras med skillnaden mellan de konsumentinriktade styrkretsarna Z170 och den billigare varianten H170 eller H110. Bland annat så kommer C232 med stöd för färre PCI Express 3.0-kanaler (totalt åtta stycken), färre SATA-portar och färre USB-anslutningar. Fördelen är att C232 klarar av processorer ur både Xeon- och Core-serierna, medan Z170, H170 och H110 endast klarar av Core.

asrock xeon e3 v5

Till att börja med har Asrock visat upp två modeller, E3V5 Fatal1ty Performance Gaming/OC samt E3V5 WS. Båda moderkorten använder X232, har dubbla PCI Express X16-portar och två kanaler DDR4-minne med ECC. Gaming-modellen särskiljer sig genom att erbjuda överklockning genom att reglera processorns basfrekvens (BCLK), vilket innebär att både Xeon-processorer och låsta Core-processorer går att pressa över fabriksspecifikationerna. Den andra modellen, E3V5 WS, är lite mer företagsanpassad och riktas snarare mot arbetsstationer – det innebär att det inte finns stöd för överklockning och att kortet använder en serveranpassad nätverkskrets, Intel I219LM.

asus e3 pro gaming v5 side

Asus förbereder i sin tur en skara på fyra moderkort med Intel C232, varav ett som riktas specifikt mot datorspelare. Kortet i fråga heter E3 Pro Gaming V5, och precis som Asrocks moderkort klarar Asus motsvarighet av både Core- och Xeon-processorer ur Skylake-familjen, och portuppsättningen är snarlik med dubbla PCI Express X16-platser. Däremot klarar det här moderkortet inte av ECC-minne, men det har samma serveranpassade nätverkskort (I219LM) som Asrocks arbetsstationsmoderkort. Asus kombinerar dock nätverkskretsen med en egen mjukvara, Asus Gamefirst, som kan känna prioritera spelrelaterad datatrafik, till exempel om du spelar online och laddar ner en fil samtidigt.

E3 Pro Gaming V5 får sällskap av tre andra C232-moderkort, som snarare riktas mer mot arbetsstationer. Dessa är ATX-moderkortet E3-Pro V5 samt de två mATX-korten E3M-ET V5 och E3M-Plus V5.

Läs mer: Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer

Värt att notera är att Xeon-processorerna i regel kostar mer än sina Core-motsvarigheter med liknande specifikationer, men möjligheten att kunna använda en moderkortsserie till båda processortyperna kan tilltala många. Det är en funktion som tidigare fanns även i konsumentstyrkretsarna, men som Intel numera har reserverat för C-serien styrkretsar. Gissningsvis kommer vi få se liknande satsningar även från andra moderkortstillverkare framöver, men de konsumenter som vill överklocka på allvar, eller som inte har nytta av ECC-minne och andra serverfinesser, ser antagligen hellre att de billigare Core-modellerna blir lättare att få tag i.

Prissättningen för de nya moderkorten är fortfarande oklar, men mer information bör dyka upp under de kommande veckorna.

Källa: Anandtech

Lägsta pris på Prisjakt.nu Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MarquzzAnders LagerqvistCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Roligt att det händer lite! Men kan man inte bara köra Xeon 1151 i vanliga Z170 kort? Det har väl nästan alltid gått att trycka in en Xeon, har de ändrat något just med 100-serien?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Marquzz”]Roligt att det händer lite! Men kan man inte bara köra Xeon 1151 i vanliga Z170 kort? Det har väl nästan alltid gått att trycka in en Xeon, har de ändrat något just med 100-serien?[/quote]

Det är någonting Intel ändrat från och med Skylake. Det går inte att köra Xeon i konsumentkretsarna, utan det är bara Core-, Celeron- och Pentium-processorer som gäller för Z170, H170 och H110. C-serien kan däremot köra både konsumentprocessorerna och Xeon 🙂

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Entusiastsocklarna 1333,2011 och 2011-3 kan köra både server -och entusiastprocessorer.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Anders Lagerqvist”]Entusiastsocklarna 1333,2011 och 2011-3 kan köra både server -och entusiastprocessorer.[/quote]

Ja, och 1150, 1155, 1366, 1156, 775… Historiskt sett har det inte varit några problem, därför blev jag lite förvånad att Intel stoppat detta. Men kommer det moderkort med C-kretsar till hyffsat pris kan man ju lika gärna köpa ett sånt moderkort istället. Dessutom kanske Intel även kompenserar med att tillåta BCLK klockning på låsta CPU:er, det hade varit underbart 🙂