Portabel gaming kan kanske bli lite lättare med en portabel 17 tums bildskärm. Asus ROG Strix XG17AHPE utlovar snabb repsonstid och en bildfrekvens på 240 Hz från en enhet med ett inbyggt batteri och USB C-anslutning.

Portabla bildskärmar har sakta men säkert fått mer uppmärksamhet i branschen. De är samtidigt en ganska liten produktkategori. För många saknar de kanske ett tydligt användningsområde. Vissa använder dem som sekundära skärmar till laptops, andra för att expandera smartphones eller surfplattors skärmar. Nu vill Asus expandera anvädningsområdet till spel.

Inte bara för datorer

Med namnet ROG Strix XG17AHPE har Asus kanske lite att jobba på när det gäller namngivning. Produkten i sig verkar i alla fall ganska unik. Den mäter 17,3 tum och har Full HD-upplösning. Skärmen är LCD IPS-baserad och utlovar en responstid på 3 ms med en bildfrekvens på 240 Hz. Med stöd för VESA Adaptive-Sync kan den dessutom hålla bildfrekvensen i takt med den anslutna grafikenheten. För att ansluta skärmen finns antingen en microHDMI-port eller en USB Typ C-port som till exempel kan ansluta till smartphones, surfplattor och konsoler så som Nintendo Switch, som har stöd för videoutmatning genom USB-porten.

Stort batteri

Asus ROG Strix XG17AHPE
Här visas den med en Nintendo Switch.

Den nya skärmen är inte bara en skärm. Den har två inbyggda högtalare på baksidan och ett inbyggt batteri som mäter 7 800 mAh för att driva spel i 240 Hz i upp till 3,5 timmar, enligt Asus. Batteriet gör skärmen betydligt mer portabel än många andra liknande skärmar. Batteriet gör samtidigt att den är en centimeter tjock och väger ett drygt kilo. Den väger alltså ungefär lika mycket som en liten bärbar dator. Den relativt stora skärmytan betyder dessutom att den kan vara lite för stor för till exempel vissa väskor, som annars får plats med traditionella 15 tums-laptops.

Asus har inte sagt mycket om skärmens lanseringsdetaljer men en spansk tekniksajt har nämnt ett rekommenderat pris på 400 Euro. Det skulle sannolikt betyda att den kostar under 5 000 kronor. Det får den att ligga i linje med till exempel Asus ZenScreen MB16AMT, som har en 15 tum pekskärm. Det är ett pris som dessutom sätter den i samma prisklass som många traditionella bildskärmar med liknande specifikationer, även om traditionella bildskärmar knappast är en tänkt utmanare på marknaden.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid