Asus Maximus VIII Extreme är flaggskeppet i Asus produktfamilj för Intels nya Skylake-plattform och moderkortet som bygger på Intels Z170-styrkrets är verkligen rustat till tänderna. Asus har nyttjat moderkortets utökade ATX-formfaktor och klämt in allt från hörlursförstärkare till klassledande lagringsmöjligheter och massvis av överklockningsfunktioner.

Asus Maximus VIII Extreme som ingår i ROG-familjen är riktad främst mot överklockare och entusiaster något som görs klart redan på kartongen. Den rejäla lådan rymmer en hel del tillbehör som kablar, Wifi-antenner och inte minst den externa kontrollenheten OC Panel II som med sin 2,6 tum stora skärm antingen kan fästas i en 5,25 tums plats i chassit eller plockas ur och styras direkt i handen. Kontrollenheten gör det möjligt att övervaka temperaturer, fläktar och frekvenser men även styra fläktar samt för direkt överklockning utan att behöva ta sig in i bios.

Läs även: Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer

Stödjer DDR4-frekvenser på upp till 3 866 megahertz

Moderkortet i sig är rejält tilltaget med en E-ATX formfaktor som kräver sitt chassi men på det rejäla kretskortet hittar vi en Digi+ digital spänningsdel med 12 faser samt en 8 och en 4 pins strömkontakt för att ge moderkortet tillräckligt med ström även vid tung belastning och överklockning. LGA1151 sockeln matchas med fyra minnesplatser som stödjer upp till 64 gigabyte DDR4-minne i frekvenser upp till 3 866 megahertz (vid överklockning). Moderkortet kommer även med fyra stycken PCI Express 3.0 x16 platser som stödjer fyra grafikkort med x16/x8/x8/x8 banbredd genom ett extra PLX-bryggchip för extra PCI Express-kanaler.

Kortets kylning är genomgående passiv och de rejäla kylflänsarna kopplas samman med värmeledningsrör för att hålla spänningsdelar och övriga kretsar svala. Den nedre ROG-märkta styrkretsflänsen är även belyst där användaren själv kan ställa in färgtemat på logotypen eller stänga av effekten helt.

Maximus VIII Extreme har även utrustats med en mer påkostad ljudkrets med en ESS ES9023P dsp-krets, 2V rms hörlursförstärkare samt automatisk avkänning av hörlurarnas impedans.

Bredast stöd för lagringsenheter på marknaden

En av moderkortets största styrkor är för övrigt anslutningarna för olika lagringsenheter. Förutom 8 stycken sata 6,0 Gbps platser hittar vi två stycken Sata Express-anslutningar, en M.2 anslutning samt en U.2 kontakt – båda med full bandbredd genom PCIe Gen3 x4. Även externt finns det gott om anslutningar med fyra stycken USB 3.1-anslutningar, varav en i Type-C format, åtta stycken USB 3.0 anslutningar, sex stycken USB 2.0 anslutningar samt en ensam Thunderbolt 3 anslutning (genom USB 3.1 Type-C kontakten). Ett utbud av lagringsanslutningar som inte kan matchas av något Intel Z170-moderkort på marknaden idag.

Se även: Videosammanfattning – våra tankar och intryck av Intel Skylake

Asus Maximus VIII Extreme är ett mäktigt moderkort som erbjuder de flesta funktioner du kan hitta på ett moderkort idag. I vanlig ordning kommer sådan bestyckning med till ett pris och i detta fallet 4 690 kronor inklusive moms.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulRasmus GIGABYTEMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Ja tack! Men prislappen? Tyvärr inte försvarbar om man inte är en sponsrad överklockare. Man kan ju få ett moderkort med 90% av funktionaliteten till en tredjedel av priset.

Medlem
Arne Berg

En uppgraderad x99 vore annat, detta är för dyrt & dessutom rätt meningslöst för mellanserie av processorer & moderkort. (e min åsikt åtminstånde)

Rasmus GIGABYTE
Gäst

Visst kan vi matcha. Förstår inte U.2 porten, som dessutom är delad med en enda M.2. Tappar RAID funktionen för M.2. Vi har allt och mer förutom en Asmedia (endast data och delad, finns en anledning man använder Intels kontroller på de två andra USB 3.1 portarna), USB 3.1-kontroller som sitter på baksidan. Våra två extra USB 3.1 går via en 5,25″ med stöd för 100W. Det är vi däremot ensamma om. GA-Z170X Gaming G1. 3x SATAe eller 6st SATA 64x SATA 6 (totalt 10st)1x Thunderbolt 3 (Intel, Type-C)2x M.2 inklusive en U.2 adapter. Mest troligt vill man köra M.2… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Har själv lite svårt med varför det finns M.2 på stationära moderkort alls (dom fyller sin funktion på bärbart fjoll & plattor minidatorer osv.)U.2 är framtiden skulle vilja se ett moderkort med max 2 sata, Så många U.2 som möjligt.(i nödfall 2 st M.2 men känns onödigt att slösa pci-e linor på dessa) sata express spelade ut sin roll redan innan det kom på dom första moderkorten. Kör själv x99 är inte intresserad utav mellanklassen tycker dessutom att 40 pci-e linor är för lite skulle vilja se en fördubbling där (nu när det dröjer med pci-e 4) Så att vi… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

M.2 eller U.2? Det beror ju helt på vad man vill, att säga att den ena är bättre än den andra går inte. Vill man börja använda andra saker än diskar så är ju U.2 oanvändbart. Själv har jag så väl trådlöst nätverk som en mobil enhet sitter på M.2 portar på en av mina jobb datorer (jobbar med att programmera mobila enheten). Många använder inte sina PCI-e linor ändå så varför inte lägga till godis så man kan utnyttja dem fullt ut? För extrem användare som verkligen använder alla PCI-e fullt ut på ja då är U.2 bättre alternativ… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Morkul”]M.2 eller U.2? Det beror ju helt på vad man vill, att säga att den ena är bättre än den andra går inte. Vill man börja använda andra saker än diskar så är ju U.2 oanvändbart. Själv har jag så väl trådlöst nätverk som en mobil enhet sitter på M.2 portar på en av mina jobb datorer (jobbar med att programmera mobila enheten). Många använder inte sina PCI-e linor ändå så varför inte lägga till godis så man kan utnyttja dem fullt ut? För extrem användare som verkligen använder alla PCI-e fullt ut på ja då är U.2 bättre… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Ase”]Har lite svårt att tänka mig att det kommer möss & tagentbord i M.2 format U.2 finns det möjlighet till, M.2 är till för bärbart & bara för ssd. U.2 har potential att ersätta Sata….[/quote] Vänta lugn här nu, U.2 är ju bara SFF-8639 som de döpt om och egentligen ingenting som är nytt. Alltså en SATA Express hostad via PCI lanes. Du kaninte, mig veterligen, gör någonting speciellt med den porten. M.2 porten å andra sidan är en ren PCIe slot, fast i mini format, och kan där med göra exakt samma saker som en PCIe slot kan… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Tack för klargörandet Morkul
Som jag sagt så gillar jag inte M.2 för ssd er pga att dom tar för mycke plats & dessutom fördefinerad storlek därav att jag gillar U.2 bättre för ssd er där enheten kan vara så stor den behöver vara & dessutom inte behöver vara på moderkortet (ssd n)
Vore kul med nya tekniksaker men ARM har jag ej sett nåt som får mig att bli glad av ännu.(totalt ointresserad av bärbart & telefoner)
Latens mässigt så är ju Nvme ett steg i rätt riktning så ska bli kul att se vad som dyker upp framöver.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Ase”]Tack för klargörandet Morkul Som jag sagt så gillar jag inte M.2 för ssd er pga att dom tar för mycke plats & dessutom fördefinerad storlek därav att jag gillar U.2 bättre för ssd er där enheten kan vara så stor den behöver vara & dessutom inte behöver vara på moderkortet (ssd n)Vore kul med nya tekniksaker men ARM har jag ej sett nåt som får mig att bli glad av ännu.(totalt ointresserad av bärbart & telefoner)Latens mässigt så är ju Nvme ett steg i rätt riktning så ska bli kul att se vad som dyker upp framöver.[/quote] Men… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Morkul”][quote name=”Ase”]Tack för klargörandet Morkul Som jag sagt så gillar jag inte M.2 för ssd er pga att dom tar för mycke plats & dessutom fördefinerad storlek därav att jag gillar U.2 bättre för ssd er där enheten kan vara så stor den behöver vara & dessutom inte behöver vara på moderkortet (ssd n)Vore kul med nya tekniksaker men ARM har jag ej sett nåt som får mig att bli glad av ännu.(totalt ointresserad av bärbart & telefoner)Latens mässigt så är ju Nvme ett steg i rätt riktning så ska bli kul att se vad som dyker upp framöver.[/quote]… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Ase”]OK vi har helt olika drömmar! jag vill ha ett dualkort för skylake-e med 16st ddr4 platser(för framtida hårdisk-stickor & internminne) 2 st sata3, 10 u.2 dubbla m.2 på ett instickskort,7st pci-e 3 x16,(helst version 4a) inget trådlöst nätverk, utan dubbla 10Gbit portar, thunderbolt 3 + allt annat som hör hemma på ett moderkort, så summa summarum så har vi helt olika intressen.[/quote] Lite då 😀Mitt nästa stationära bygga kommer att bli när det kommer singelkort som klarar av att driva min 4k monitor. Det lär blir ett så kompakt bygge jag bara kan komma undan med, tror inte… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Morkul”][quote name=”Ase”]OK vi har helt olika drömmar! jag vill ha ett dualkort för skylake-e med 16st ddr4 platser(för framtida hårdisk-stickor & internminne) 2 st sata3, 10 u.2 dubbla m.2 på ett instickskort,7st pci-e 3 x16,(helst version 4a) inget trådlöst nätverk, utan dubbla 10Gbit portar, thunderbolt 3 + allt annat som hör hemma på ett moderkort, så summa summarum så har vi helt olika intressen.[/quote] Lite då 😀Mitt nästa stationära bygga kommer att bli när det kommer singelkort som klarar av att driva min 4k monitor. Det lär blir ett så kompakt bygge jag bara kan komma undan med, tror… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Ase”]RISC spelade ut sin roll när industrin övergav det & även MAC (fast lever ju sorgligt nog kvar med ARM) Ska byta ut min telefon till x86 också så slipper man ARM överallt.Min huvuddator är nog mest att klassa som arbetsstation.[/quote] Du vet väl om att RISC på serversidan är RISC ledande, speciellt med ökande moln lagring så ökar dessutom behovet för antalet samtidiga operationer där RISC har sin stora fördel. Sedan antar jag att du har GPU från nVidia eller AMD, Då har du ju RISC cpus i din dator eftersom deras GPUs innehåller RISC SIMD moduler. Om… Läs hela »