Datortillverkaren Asus lanserar med pompa och ståt en personlig ”hemrobot” som med namnet Zenbo ska vara både din assistent och vän.

Drönare och robotar blir allt populärare på marknaden och nu ger sig komponentjätten Asus in i fajten. Företaget lanserar sin ”hemrobot” Zenbo som ska vara både digital assistent och ditt personliga sällskap.

En robot som sällskap och hjälpreda

Zenbo ser ut som ett mellanting av utomjordingen E.T. och filmroboten Wall-E med en rund kropp och ett ovalt huvud. Zenbo kan rulla runt i ditt hem och styrs bland annat av din röst där du kan aktivera videosamtal med vänner, hjälpa dig med onlineshopping eller strömma videomaterial. Roboten ska även kunna kopplas mot andra system i ditt hem som dörrlås, lampor, TV-apparater och luftkonditionering – som ska kunna styras från Zenbo.zenbo_couch

Zenbos kanske primära funktion ska vara att bli användares sällskapsdjur och assistent. Bland annat påminna om tider till doktorn, övervaka ditt hem med sin kamera och även varna dig om någon i hushållet faller ihop på golvet.

Roboten ska även kunna dansa, skämmas och den stora skärmen som utgör Zenbos ansikte har pekstöd och ett gränssnitt för den som inte vill prata med sin robot.

Asus försöker övertyga konsumenter att släppa in den lustiga roboten i sina hem med en prislapp på 599 dollar, motsvarande runt 6 000 kronor inklusive moms i Sverige, samt ett öppet utvecklingsprogram som ska göra det lättare för utomstående att skapa appar för roboten.

När och om Zenbo kommer till svenska butiker är ännu oklart.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid