Resizable BAR, det som AMD använder i sin Smart Access Memory-teknik har blivit något av en snackis den senaste tiden. Nu har tillverkaren Asus aktiverat just Resizable BAR hos sina moderkort med 400-seriens styrkretsar från Intel.

AMD:s Smart Access Memory (SAM) avtäcktes samtidigt som tillverkarens senaste grafikkortsfamilj. Denna teknik låter Ryzen 5000-processorer komma åt hela grafikminnet hos grafikkort ur RX 6000-serien. Detta ska enligt AMD kunna leda till prestandaförbättringar på runt 12 procent.

AMD SAM använder sig av en teknik kallad Resizable BAR som i sig är en del av PCI Express-gränssnittet. Något som innebär att andra tillverkare kan implementera liknande lösningar för andra grafikkortsfamiljer och processorserier.

Detta är något som bland annat Asus planerar att göra. Genom beta-BIOS har tillverkaren nu aktiverat Resizable BAR på en drös moderkort som inte för AMD-processorer. Asus har lagt till tekniken hos samtliga moderkort utrustade med styrkretsar ur Intels 400-serie. Det vill säga Z490, H470, B460 och H410.

Enligt vad som ska vara en läckt bild från Asus för internt bruk ska tekniken kunna erbjuda prestandalyft på över 13 procent i specifika speltitlar. Förutsatt att det grafikkort som används också har stöd för tekniken.

Nvidia har ryktats förbereda en egen variant av tekniken. Exakt när denna kan komma att se dagens ljus är dock något som i dagsläget är oklart. Med allt fler moderkortstillverkare som anammar tekniken vore det dock inte allt för överraskande om även Nvidias Geforce-grafikkort får stöd för den inom en snart framtid.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid