Vad som kan vara en mer premiumfokuserad styrkrets som tar plats ovanför AMD:s kommande X570 kallad X590 har hittats i en BIOS-uppdatering samt under en kort stund bekräftats av moderkortstillverkaren Asus.

AMD förbereder sig inför lanseringen av tredje generationens Ryzen-processorer. Tillsammans med denna processorserie kommer även en ny styrkrets vid namn X570 att lanseras. Den kommande styrkretsen kommer med en rad nya funktioner jämfört med dagens styrkrets X470 samt att moderkort utrustade med den nyare styrkretsen kommer att bli de första med stöd för gränssnittet PCI Express 4.0.

Det verkar dock som att X570 inte nödvändigtvis hamnar längst upp i näringskedjan av nya styrkretsar relaterade till AMD:s kommande processorgeneration. I slutet av förra veckan lade Asus ROG upp ett inlägg på Twitter som visade ett till största del dolt moderkort tillsammans med texten ”X590 kommer snart”. Inlägget plockades snabbt ned från företagets Twitter-konto, däremot hann användaren @1usmus som även utvecklar DRAM Calculator for Ryzen ta en skärmdump av inlägget innan det försvann.

Detta är inte den enda gången X590 har hittats trots att styrkretsen inte har avtäckts officiellt. Inuti BIOS-filer för kommande X570-bestyckade moderkort från Gigabyte har den tyska hemsidan Computerbase sett den ännu obekräftade styrkretsen nämnas.

Det finns inte mycket information om hur denna obekräftade styrkrets kan komma att skilja sig från bekräftade X570. Spekulationer kring att X590 kommer med fler PCIe 4.0-banor cirkulerar, detta är dock ingenting som har bekräftats eller nämnts i någon slags dokumentation.

Med Asus Twitter-inlägg som nämner att styrkretsen kommer att lanseras inom kort kan vi komma att se mer konkret information dyka upp om en inte allt för lång tid. I dagsläget är det däremot endast spekulationer som existerar kring X590 och vad denna styrkrets kan komma att erbjuda.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Omtumlande snack som går på nätet:

AMDs chipset är inget annat än I/O-kretsen från Ryzen 3000-serien, med DRAM-kontrollern avstängd.

Så teoretiskt skulle en Ryzen 3000 kunna fungera helt utan en sydbrygga, då den redan har allt inbyggt i processorn (förutsatt att signalerna dras ut genom processorsockeln förstås…)