AMD kommer under början av nästa år lansera sina första Fusion APU processorer på marknaden. De strömsnåla processorkretsarna används främst i bärbara datorer men som bekant kommer även stationära lösningar finnas på marknaden. Nu avslöjas det att både moderkorts och grafikkortstillverkare planerar lösningar med AMD Brazos-plattformen.

AMD själva går nu ut med information som avslöjar att inte bara världens tre ledande moderkortstillverkare arbetar med kort byggda kring processortillverkarens nya E- och C-serierna av Fusion APU kretsar. Även grafikkortstillverkaren – med flera tidigare AMD moderkort i sin arsenal – Sapphire ska ha långt gångna planer på att använda de strömsnåla processorerna på moderkortsplattformar.

AMD E-serien utvecklas under namnet Zacate och är en dubbelkärnig processor med en inbyggd DX11 grafikkrets som med en klockfrekvens på upp till 1,66 GHz har en strömförbrukning på 18 watt. Zacate väntas vara den krets i AMD:s Brazos plattform som är mest intressant för moderkortstillverkarna men även lillebror Ontario och AMD C-serien av processorer finns i planerna – en krets som får liknande funktionalitet men lägre prestanda och strömförbrukning på endast 9 watt.

APU Modell CPU-kärnor CPU-klock. GPU GPU-kärnor GPU-klockf. TDP
AMD E-350 2 1.6GHz Radeon HD 6310 80 500MHz 18W
AMD E-240 1 1.5GHz Radeon HD 6310 80 500MHz 18W
AMD C-50 2 1.0GHz Radeon HD 6250 80 280MHz 9W
AMD C-30 1 1.2GHz Radeon HD 6250 80 280MHz 9W

Gemensamt för de flesta plattformarna är att tillverkarna satsar på att utnyttja kretsarnas litenhet och låga strömförbrukning. Vi har redan sett hur Gigabyte arbetar på ett Mini ITX moderkort – Gigabyte GA-E350V-USB3 – med integrerad AMD E-350 APU och överklockningsfunktionalitet. Men även MSI och andra partners säger sig arbeta på Mini ITX plattformar med AMD:s nya kretsar. Något som låter väldigt lockande för HTPC-entusiaster och användare som vill få ett energisnålt system med godtycklig prestanda.

“MSI has developed several new Mini-ITX and uATX motherboards designed to unleash the power of AMD’s E-Series APU for superior multimedia performance,” säger Scott Yang, vice VD för moderkortsförsäljning och marknadsföring på MSI. “Our latest motherboards featuring the AMD E-Series APU are designed for long-term use in small, quiet PCs ranging from silent Mini-ITX desktops to home digital media.”

Något som tillverkarna själva nämner är att AMD:s Brazos plattform inte bara är billig i drift, den är även billig att tillverka. Vi ska därmed kunna hoppas på mycket slagkraftiga prissättningar när plattformarna når butikshyllorna. AMD Brazos väntas hitta in i liknande system och användningsområden som Intels Atom-plattform, vilken man idag hittar lite överallt.


Gigabyte GA-E350V-USB3 blir ett av de många Brazos moderkort vi får se nästa år.

Annons

12
Leave a Reply

avatar
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Mean MachinedonnieAndreas GJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

AMD:s guldålder börjar nu.

Kul att vi kommer ha ett stort utbud av mini-ITX moderkort. Blir en HTPC med dessa sen.

roxerthedead
Medlem
roxerthedead

Helt underbart med 18W TDP, då kan man nog få sig en tyst och sval HTPC 🙂
Har det kommit ut några prestandatester på Zacate än eller är det alldeles för tidigt?
Skulle vilja se hur en zacate och dess gpu klarar av 1080p film, det ska den väl klara utan problem?

Intels Sandybridge verkar ju riktigt fina, men jag har inte sett någon som helst strömsnål variant, är det bara något jag missat? Annars har ju AMD en marknad helt för sig själva där i stort sett 🙂

Medlem
WIRN

HTPC är så 2010, nej tv med inbyggd dator ska det vara…!

Tempel
Medlem
Tempel

E-350 måste ju vara den optimala maskinen för surf/göra skolarbete/kolla mail. Kan nog bli en del sådana i familjen.

donnie
Gäst
donnie

Längtar, längtar, längtar 🙂 Byggde en NAS med mina förra HTPC grejer så de får skynda sig och släppa dessa kort så att man kan handla!

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Tempel”]E-350 måste ju vara den optimala maskinen för surf/göra skolarbete/kolla mail. Kan nog bli en del sådana i familjen.[/quote]
Ska själv köpa en dator med E-350 till ja börjar plugga igen, och prestandan räcker gott till de få spel som faktiskt är värda att spela för mig då 98% av allt som släpps idag är skit 😛

Andreas G
Medlem

[quote name=”WIRN”]HTPC är så 2010, nej tv med inbyggd dator ska det vara…![/quote]

Nja, funktionerna i TV-apparaterna är fortfarande för begränsade för att helt ersätta en HTPC, men om vi ger det något år eller två kanske vi är där 🙂

Ser fram emot en TV som kör XBMC native.

donnie
Gäst
donnie

Förresten…Vet vi någon mer exakt datum på detta?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Q1-lansering, annars har jag för mig att det skulle visas lite mer retailsaker på CES.

Medlem
WIRN

[quote name=”Delph1″][quote name=”WIRN”]HTPC är så 2010, nej tv med inbyggd dator ska det vara…![/quote] Nja, funktionerna i TV-apparaterna är fortfarande för begränsade för att helt ersätta en HTPC, men om vi ger det något år eller två kanske vi är där 🙂 Ser fram emot en TV som kör XBMC native.[/quote] Precis, det är det jag menar. Nu finns det ju bara ett fåtal tv-apparater med inbyggd ”dator” och jag kan tänka mig att de är i barnstadiet men i fall det är som du säger om ett eller två år så är det ju inte värt att skaffa htpc… Läs hela »