Small preview image

Det nya lagringsgränssnittet SATA 6Gbps var en av attraktionerna på Computex tidigare i månaden och moderkortstillverkaren ASUS var en av dem som visade upp produkter, och live demos, med den nya tekniken. Samtidigt kom uppgifter från tillverkaren EVGA att första generationens SATA 6Gbps kontroller, från Silicon Image, kom med begränsad överföringshastighet. Detta då man endast använde en PCIe x1 datakanal för hastigheter på maximalt 250MB/s.



Enligt dessa uppgifter skulle detta vara ett problem som bland annat både ASUS och Gigabyte skulle lida av. Något som dock var lite svårt att förklara när ASUS verkligen visade upp SATA 6Gbps gränssnittet på plats och med överföringshastigheter som översteg 300MB/s.



Efter en produktpresentation idag har vi fått veta att ASUS, på sitt P6X58 moderkort, valt en SATA 6Gbps kontroller från Marvell. Som förvisso även den har en begränsad överföringshastighet, men med två PCIe x1 kanaler ligger begränsningen på betydligt mer överkomliga 500MB/s. Prestanda inga vanliga lagringsenheter kan uppnå i dagsläget.


Än så länge finns det inga SATA 6Gbps enheter på konsumentmarknaden, men när de dyker upp ska med andra ord ASUS moderkort kunna erbjuda fullgod prestanda. Vilken kontroller Gigabyte eller andra konkurrenter använder har vi tyvärr fortfarande ingen bekräftad information om.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid