Efter stormiga rykten de senaste dagarna bekräftar nu en amerikansk tekniksajt att Nvidias proprietära grafikteknik G-Sync kan fungera även utan företagets påkostade G-Sync modul. En läckt grafikkortsdrivrutin och lite registerarbete gjorde det möjligt att ge Asus gaminglaptop G751 stöd inte bara för G-Sync utan även 100 hertz uppdateringsfrekvens.

G-Sync låter ditt grafikkort och din bildskärm att synkronisera sina uppdateringsfrekvenser för att ge en så följsam och trovärdig spelupplevelse som möjligt och har visat sig vara svårt att undvara när man som användare väl vant sig vid hur grafik bör presenteras på en skärm. I svenska bildskärmsguiden finns en närmare förklaring på Nvidia G-Sync som ni kan hitta här nedan;

”Traditionellt använder skärmar en statisk uppdateringsfrekvens, exempelvis 60 hertz, som är konstant oavsett hur ofta ny information faktiskt skickas från grafikkortet. Problemet är att grafikkort kan ha väldigt varierande bildfrekvens i spel, då mängden objekt, texturer och andra effekter i bilden ändras till och från. När skärmens uppdateringsfrekvens och grafikkortets bildfrekvens inte matchar kan problem som microstuttering och screen tearing uppstå.Tearing 

För att lösa detta introducerade Nvidia sin proprietära teknik G-Sync, som låter skärmen och grafikkortet kommunicera och synkronisera sin uppdateringsfrekvens genom att skärmen kan anpassa sin frekvens efter hur bildfrekvensen från grafikkortet ser ut just då. Resultatet blir jämnare rörelser på skärmen och minimerade problem med screen tearing, utan att att responstiden skjuter i höjden. G-Sync kräver dedikerad hårdvara i skärmen och fungerar endast med Nvidias grafikkort.” läs mer om Bildskärmstekniker i Svenska bildskärmsguiden.

Den senaste generationens scalerkretsar gör G-sync-modulen överflödig?

Nvidia har sedan lanseringen av den adaptiva frekvenssynkroniseringstekniken G-Sync hävdat att det krävs påkostad och dedikerad hårdvara för att hantera kommunikationen mellan GPU och skärmens scalerkrets. Nvidias G-Sync-modul har enligt skärmtillverkare en kostnad på runt 200 dollar och har förutom en beräkningsenhet även en minnesbuffert för att inte grafikkort och skärm ska tappa sin synkronisering.

Sedan Nvidia lanserade G-Sync har dock mycket hänt på marknaden och genom kraftfullare scalerkretsar och nya specifikationer i Displayport-standarden finns det nu stöd för adaptiv frekvenssynkronisering även i mjukvara. Detta har AMD utnyttjat i sin öppna teknik Freesync som inte kräver dedikerad hårdvara för att fungera.

laptop

Nvidia däremot har hållit fast vid att det krävs en dedikerad modul för att verkligen få den bästa upplevelsen, en ståndpunkt som tillverkaren nu kan få svårt att förklara.

Efter rapporter och på forum och sociala medier i slutet av veckan började det spridas ett rykte om att G-Sync gick att aktivera även på skärmar utan officiellt G-Sync stöd – allt med en specifik modifierad drivrutin. Drivrutinen som nu identifierats som en alpha-drivrutin från datortillverkaren Asus har nu dissikerats i detalj av tekniksajten PC Perspective som lyckats aktivera G-Sync på en Asus G751 gaminglaptop med generellt riktigt goda resultat. En bärbar dator utan dedikerad G-Sync-modul – man dissikerade nämligen hela datorn för att just bekräfta detta.

Asus G751 – 1080p IPS skärm kapabel till G-Sync och 100 Hertz

Bara genom att installera den läkta Geforce 346.87 drivrutinen som sägs härstamma från Asus nordiska supportavdelning kunde man aktivera G-Sync på sin testmodell av Asus G751. Genom ytterligare ett registerhack lyckades man även aktivera 100 hertz uppdateringsfrekvens på den LG-tillverkade 1080p IPS-panelen vilket gav en förvånansvärt riktigt bra G-Sync upplevelse – helt utan dedikerad G-Sync modul.

customhz

”I think it is important here to point out that we didn’t just look at demos and benchmarks for this evaluation but actually looked at real-world gameplay situations. Playing through Metro: Last Light showed very smooth pans and rotation, Assassin’s Creed played smoothly as well and flying through Unigine Heaven manually was a great experience. Crysis 3, Battlefield 4, etc. This was NOT just a couple of demos that we ran through – the variable refresh portion of this mobile G-Sync enabled panel was working and working very well.” skriver Ryan Shrout i en artikel på PCPerspective.

Mobilt G-Sync på väg och kräver ingen modul

I samtal med Nvidia har PC Perspective även bekräftat att den läckta drivrutinen är ämnad för partners på den bärbara dator-marknaden där Nvidia inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att lansera stöd för Mobil G-Sync. Extra intressant är att Nvidia också bekräftar att den mobila versionen av G-Sync INTE kommer kräva en dedikerad G-Sync modul, något som onekligen hade varit svårt att försvara i samma andetag som vi ser hur tekniken redan idag fungerar i en Asus G751 utan dedikerad G-Sync modul.

IMG_4480-

Till Nvidias försvar ska sägas att man konstaterar att G-Sync i Asus G751 inte är på något sätt perfekt. Det finns fortfarande buggar med flimmer och tillfällen där skärmen helt tappar bild för ett ögonblick. Något som just G-Sync-modulens minnesbuffert brukar avhjälpa till stor del i dedikerade G-Sync-skärmar.

Det vi med detta något lustiga avslöjande kan konstatera är att Nvidias G-Sync-teknik numera kanske inte kräver dedikerad hårdvara för att fungera. Det råder inget tvivel om att Nvidias dedikerade modul var ett krav när G-Sync utvecklades och implementerades i skärmar för 2 år sedan men utvecklingen har kommit långt sedan dess.

Oklart med G-Sync modul i kommande stationära skärmar

Samtidigt hör vi rapporter från bildskärmstillverkare som är oroliga för hur AMD:s Freesync-teknik inledningsvis ska klara sig på marknaden. Som buggarna i Asus G751 visar är det ingen lätt match att få adaptiv frekvenssynkronisering att fungera utan dedikerad hårdvara och Nvidia säger att man ärligt talat inte vet om nästa generations stationära G-Sync-skärmar kommer kräva dedikerad hårdvara eller ej.

Klart är i alla fall att det bara är en tidsfråga innan vi kan vänta oss följsamma spelupplevelser även i bärbara gamingdatorer – för er med en Asus G751 kanske bara några minuter.

Källa: PC Perspective

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid