Asus slår på stort när man firar företagets 20 årsjubileum på grafikkortsmarknaden. Grafikkortstillverkaren lanserar nu specialmodellen ASUS Geforce GTX 980 20th Anniversary Gold Edition som inte lämnat något åt slumpen. Ett överdimensionerat kretskort matchas med kraftfulla komponenter och marknadens högsta GPU-frekvenser.

ASUS Geforce GTX 980 20th Anniversary Gold Edition bygger till synes på samma rejäla kretskort som Asus introducerade med toppmodellen Asus Geforce GTX 980 Matrix Platinum. Det innebär 12 spänningsfaser för GPU, 2 faser för det 4 gigabyte stora GGDR5-minnet samt överlag påkostade kondensatorer, spolar och andra ytkomponenter. Grafikkortet kommer utrustat med dubbla 8-pins strömkontakter och kan med andra ord dra runt 300 watt utan att tappa andan.

Högsta GPU-frekvenserna på marknaden

Det påkostade kretskortet matchas även väl av Asus klockfrekvenser och företagets specialmodell kommer med de hittills högsta GPU-frekvenserna vi skådat på ett fabriksöverklockat Geforce GTX 980. Basfrekvensen har pressats till hela 1 317 megahertz och boostfrekvensen landar på 1 431 megahertz medan minnesfrekvensen stannar kvar på referenshastigheten av 7 008 megahertz. Men Asus lovar goda överklockningsmarginaler, inte minst på GDDR5-minnet där runt 8 000 megahertz bör vara fullt möjligt för de flesta.

För att hålla grafikkretsen sval även vid sina höga frekvenser har Asus satsat på en riktigt rejäl kylare som med en stor aluminiumfläns frontas av två 92 millimeters kylfläktar. Fläktarna använder sig inte av Asus Cooltech teknik som vi sett på Matrix Platinum utan är traditionella fläktar som även kan stängas av helt vid lägre belastning för ljudlös drift. Kylaren har även en kopparbas samt flera värmeledningsrör där en extra stor på 10 millimeter i diameter kommer i direktkontakt med GPU för maximal kylförmåga.

Själva kylflänsens design är också noga utvald för att matcha Asus 20 årsjubileum och kommer i mattsvart grund med guldfärgade detaljer.

Grafikkortet riktas mot hugade entusiaster med avläsningspunkter för spänningar, safe mode-läge samt samma minnesavfrostare som introducerades med Matrix Platinum. Kortet har även utrustats med tre Displayport, en HDMI samt en DVI-I anslutning.

Asus har ännu inte gett några prisuppgifter kring sin nya specialmodell eller avslöjat om kortet endast kommer i en begränsad utgåva. Men räkna med en prislapp norr om 7 000 kronor då det är vad man idag får ge för tillverkarens snarlika GTX 980 Matrix Platinum.

Läs även:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MASSSWEDEisobit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
isobit
Gäst
isobit

Fyfan hade jag stålarna hade jag köpt den bara för utseendet skull! Läckert som fan! 😳

Magnus
Medlem
Magnus

1:a aprill igen eller ? 😆