Small preview image

Radeon HD 4870 är för närvarande det snabbaste grafikkortet AMD/ATI kan erbjuda på marknaden. Även om det kanske inte riktigt hänger med de snabbaste korten från NVIDIA är det ett billigare alterantiv som finns inom räckhåll för en desto större publik. Priserna på NVIDIAs kort har sjunkit snabbt på grund av det imponerande pris/prestanda-värdet på AMDs nya kort. ASUS har gjort lite efterforskningar hos Radeon HD 4870 och kommit fram till att det faktiskt finns en hel del utrymme för att öka klockfrekvenserna på kortet ytterligare. Vilket nu gett upphov till ASUS EAH4870 TOP.




ASUS EAH4870 TOP skeppas fabriksöverklockat till 815MHz kärna och 3700MHz minne, eftersom standardklockfrekvenserna ligger på 750MHz resp. 3600MHz. För att vara säkra på att deras Intel Core 2 Extreme QX9700 (C1) processor inte skulle vara en begränsande faktor i dessa tester höll man temperaturen på 0 grader celsius med flytande kväve och överklockade processorn till 4.85GHz. Intressant fakta: Moderkortet som användes var det ännu ej lanserade R.O.G. Rampage Extreme.



Grafikkortet överklockade enkelt till 865MHz på kärnan och 4600MHz på GDDR5 minnet. Den ökade klockfrekvensen på grafikminnet gav dock inga större prestandaförbättringar. Överklockningen gjordes utan att ändra något på kortets standardutförande, standardkylare och dess vanliga fläkt med andra ord. GPUns klockfrekvens på 865MHz kan översättas till 2.786TFLOPS i denna uppsättning. Man behöver nå 937.5MHz för att knäcka 3TFLOPS gränsen med två kort, vilket inte borde vara några problem.



När man körde lite benchmarks med denna 2-vägs CrossFireX konfiguration nådde man bland annat 27913 poäng i 3DMark06. Med lite ”icke standard” kylning på dessa kort är vi ganska övertygade om att de kan göra ordentlig skada på FutureMarks ORB. Två av dessa kort ska för övrigt prestera likvärdigt med två Radeon HD 3870X2 kort, med andra ord två kärnor mot fyra.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid