AMD har fått en flygande start på det nya året och deras Fusion APU-familj har redan vunnit sin första branschutmärkelse under CES 2011. Nu har ASUS presenterat ytterligare två integrerade moderkort med AMDs E-350 APU som med ett något större Micro-ATX format bjuder på godsaker som överklockning och EFI BIOS.

ASUS E35M1-M samt E35M1-M Pro heter de två nya moderkortsmodellerna och med varsin dubbelkärnig 1,6 GHz Zacate APU är de snarlika varandra i prestanda. AMD har som bekant bakat in en Radeon HD 6310 GPU i sin E-350 APU och med 80 stream processorer samt stöd för DirectX 11 och UVD3 är detta en ”oklanderlig HTPC-lösning” – enligt ASUS själva. Med stöd för hårdvaruaccelerering av de flesta videoformat på marknaden samt passiv kylning har i alla fall ASUS siktet rätt inställt.

E35M12

Moderkorten kommer med hjälp av AMD:s Hudson-M1 sydbrygga med stöd för bland annat SATA 6,0 Gbps där man lagt fem dedikerade SATA-portar inne på moderkortet samt satt en sjätte som eSATA i bakpanelen. ASUS E35M1-M Pro ser även till att fylla ut med 2 st. USB 3.0-portar, vilket ser ut att vara en av få skillnader mellan de två korten.

Förutom Gigabit Ethernet, 8-kanals ljudkrets samt diverse utgångar för ljud och bild som HDMI, DVI, VGA, SPDIF och 8-kanals analoga utgångar har ASUS sett till att använda en beskärd del av sina egna lösningar. 

EFI BIOS ger smidigare konfigurering och snabbare uppstart

ASUS har förutom en uppsjö av egna mjukvarulösningar för bland annat systemövervakning (AI Suite II), överklockning (TurboV) även lagt in egna hårdvarulösningar på kortet. ASUS EPU är en dedikerad krets för att hålla energiförbrukningen på lägsta möjliga nivå medan Turbo Key II switchen på moderkortet automatiskt överklockar Fusion APU till en stabil hastighet.

Kanske mest intressant är dock ASUS EFI BIOS. Vi har tidigare rapporterat om EFI som helt enkelt är det nya decenniets ersättare till vår klassiska BIOS. Med stöd för musnavigering, bredare funktionalitet och snabbare uppstart är detta något vi verkligen ser fram emot, speciellt då ASUS verkar satsa på tekniken i hela sitt utbud.

Priser och tillgänglighet är ännu inte avslöjade.

E35M1

E35M13

Tack Donnie för tipset!

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
flopper
13 Årtal sedan

The way it is meant to be played.

donnie
13 Årtal sedan

Jepp, den är fin….undrar bara hur mycket den kommer att kosta.

donnie
13 Årtal sedan

Jo, det finns nog en hel del som är glada att se de extra PCI platserna. Tänker på de som t.ex. kör interna TV kort i sina HTPC.

Det här med Asus och EFI kommer vi att få svar på inom det närmsta skulle man tro.

Tempel
Tempel
13 Årtal sedan

Lite typos i artikeln.

sex dedikerade SATA-portar inne på moderkortet samt satt en sjätte som eSATA i bakpaneen

Skall vara fem dedikerade och så fattas det ett L i bakpanelen.

Ser ut att vara ett grymt nice moderkort dock, helt passivt kylt. Det, ett passivt nätagg och en ssd = helt tyst dator är möjligt igen. Har man ju inte haft sen A500 och det har saknats.

hirsch
hirsch
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja sen är jag intresserad av att höra om ASUS kör på EFI nu rakt över. Det hade verkligen varit en trevlig nyhet.
Är lite skeptisk till att Micro-ATX är nödvändigt/vettigt med dessa lågenergi CPU:er men man får ju onekligen plats med lite mer.[/quote]

Tre skärmutgångar, innebär det att man kan köra tre skärmar samtidigt?

Tempel
Tempel
13 Årtal sedan

[quote name=”hirsch”][quote name=”Anton Karmehed”]Ja sen är jag intresserad av att höra om ASUS kör på EFI nu rakt över. Det hade verkligen varit en trevlig nyhet.
Är lite skeptisk till att Micro-ATX är nödvändigt/vettigt med dessa lågenergi CPU:er men man får ju onekligen plats med lite mer.[/quote]

Tre skärmutgångar, innebär det att man kan köra tre skärmar samtidigt?[/quote]

Skulle tro att det är som vanligt, VGA+DVI/HDMI dvs två samtidiga igång och den ena måste vara VGA-utgången.

Swedish Berserk
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Jättekul att där kommer så mycket olika Fusion lösningar! Tyder på att AMD måste ha gjort någonting rätt. Som vissa har nämnt är dessa bra för HTPC med PCI TV Kort.