Asus fortsätter sin satsning på marknaden för GPU-mining och kryptovalutor där moderkortet B250 Expert Mining slår rekord med 19 stycken PCIe-platser.

Att gräva kryptovalutor som Ethereum med ens dator är fortfarande väldigt populärt. Inte minst i Asien där stora mining-farmer med hundratals datorer och tusentals grafikkort tuggar kryptovalutor dygnet runt. Taiwanesiska moderkortsgiganten Asus var kanske inte först på pucken men företaget fortsätter en större satsning på mining-marknaden med ett nytt rekordmoderkort.

Asus B250 Expert Mining har inte mindre än 19 stycken PCIe-anslutningar att använda för att koppla in grafikkort till din miningdator. Förutom en klassisk PCIe x16 port har Asus nämligen lyckats klämma in 18 stycken PCIe x1-platser på kretskortet. Förutom att man har flest PCIe-platser på ett miningmoderkort har Asus även försett sitt moderkort med annan skräddarsydd teknik. Tre stycken 24-pins ATX12V-kontakter ska hjälpa till att leverera tillräckligt med stabil ström och delar upp strömförsörjningen på grafikkortet i tre sektioner. Varje inkopplat grafikkort får även en egen spänningsstabiliserande kondensator samtidigt som moderkortet har ett bios optimerat för maximal hashrate vid grävning av kryptovalutor.

Moderkortet som stödjer Intels 6:e och 7:e generations Core-processorer har förutom sin LGA1151 sockel plats för 32 gigabyte DDR4-minne samt en digital spänningsdel på sex faser.

Ironiskt nog är Asus före grafikkortstillverkarna AMD och Nvidia med sitt rekordmoderkort. I dagsläget stödjer dagens Radeon och Geforce-drivrutiner maximalt 8 grafikkort samtidigt. Det går dock att koppla in åtta grafikkort från vardera tillverkare för totalt 16 grafikkort i samma system. Under slutet av 2017 väntas åtminstone AMD leverera en drivrutin som stödjer fulla antalet – 19 stycken – grafikkort i samma system.

När grafikkorten är inkopplade och systemet startas kommer Asus mjukvara visa vilka portar som är använda och ifall grafikkortet i respektive port fungerar. För att effektivisera felsökning av krånglande system.

Det är fortfarande oklart vad Asus nya miningmoderkort kommer att få för prislapp, likaså ifall moderkortet börjar säljas på den svenska marknaden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Är det bara jag som är tapad eller har jag missat något om hur koppling cpu och chipset mot pci-e funkar?

Räknar om och om igen men får det ändå bara till man kan köra 12st grafikkort som max plattan.
Cpu erna den stödjer har max 16st pci-e banor och chip settet har max 12st
Har jag missförstått det här tidigare att dem adderas eller är det som jag förstått tidigare och det blir capat på 12st?

Christian
Gäst
Christian

Jag kan ha fel här.
När man minar använder man risers: 1x-16x Men den kör fortfarande på 1x pga miningen inte påverkas av bandwidth skillnaden, därför man kan använda risers.. Pga detta stödjer de fler kort.