För den som vill bygga ett riktigt kompakt system med rejäl hårdvara har Asrock visat upp ett nytt miniITX-moderkort för servrar och entusiaster. Nykomlingen, som får namnet X99E-ITX/ac blir världens första miniITX-moderkort med Haswell-E, och får dessutom stöd för dubbla ethernet, wifi och den nya USB 3.1-standarden.

Vid det här laget har vi blivit vana vid att det främst är Intels konsumentplattformar som komprimeras ner till de mindre formfaktorerna som miniITX och NUC, medan entusiastplattformarna som X79 och X99 nästan uteslutande produceras i ATX-format. Men kompakta moderkort är hetare än någonsin, och även om Asrocks nya X99-moderkort främst riktar sig mot servrar och kompakta arbetsstationer ser det ut att kunna bli ett riktigt intressant moderkort även för moddare och entusiaster.

X99E-ITX/AC blir nämligen det första X99-moderkortet i miniITX-format, vilket innebär att det också blir det första moderkortet i den formfaktorn som får stöd för Intels senaste generation av entusiastprocessorer ur Haswell-E-serien och DDR4-minne. Sistnämnda är av utrymmesskäl begränsat till två kanaler vilket lägger lite begränsningar både på maximal bandbredd och minnesmängd.

X99E-ITX_ac_Box-2_678x452

På nätverkssidan finns det även dubbla ethernet-portar med gigabit-stöd samt ett medföljande trådlöst nätverkskort med stöd för 802.11ac. För lagring finns fyra SATA 6 Gbps-portar, en SATA Express och en M.2-plats och en fullstor PCIe X16-plats kan användas för grafikkort eller andra instickskort.

En annan intressant detalj är att kortet får stöd för den nya USB 3.1-standarden via tvåportar tillgängliga direkt i IO-panelen. Det är med andra ord ett riktigt välutrustat kort för sin storlek, och det tillsammans med den stora processorsockeln innebär att de flesta vanliga CPU-kylare inte kommer få plats. Istället får man använda mindre ILM-kylare eller vattenkylning – det verkar även som att Asrock planerar att skicka med en kylare i kartongen som ska klara upp till 140 watt.

Varken pris eller lanseringsdatum är bekräftade ännu, men kortet kommer visas upp i Asrocks bås på Cebit mot slutet av månaden.

Källa: Asrock via Anandtech


Relaterade artiklar

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
martinotpa1983 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Ointressant med bara 2 minneskanaler & 1 pci-e plats
Fast med ett dotterkort med fler pcieplatser & 4 minnesplatser så skulle det bli ett köp direkt.
Varför inte vattenblock till processor & pci-e på ett dotterkort ovanpå eller under & sen som impactkorten från asus bygg även på höjden.

pa1983
Medlem
pa1983

Har själv funderat på x99 mITX men då tänkte jag nog att man kanske kunde få till 4st sodimm, dom ska tillverkas från vad jag läst. Sedan kan man ju använda resterande PCI-E banor till 10GBit och ett par M.2 platser på baksidan. Vist blir en dyr PCB men det är en annan femma.

Medlem
Arne Berg

Kanske börjar vara dags för en förändring på moderkorten.
1 st moderkort med ström & cpusockel & minnen
2 ett dotterkort med gpu platser i sockel(1,2 eller 4a) med lösa minnen.

pa1983
Medlem
pa1983

Jag förstår inte varför dom inte satte strömförsörjningen på en egen PCB på sidan av kortet. Päronens Z77 moderkort från ASUS är konstruerat så för att ge mer plats på ITX kortet.

martinot
Medlem
martinot

Trevligt. Hade också gärna sätt att de byggt på höjden (vertikala dotterkort med diverse funktioner) för att få bättre plats med minnen och kylning. Det sagt så är det ett i övrigt fantastiskt kul kort som jag gärna kan tänka mig att köpa som det är. Grymt att de släppt ett Mini ITX X99. Har väntat på det länge och trodde Asus skulle komma med det, men riktigt kul att Asrock tog upp denna produkt som saknats på marknaden. Får bli att köp av detta inom det närmsta året! 🙂