Moderkortstillverkaren Asrock har återigen visat på god ingenjörskonst när man lanserar sitt nya mini-ITX moderkort EPC612D41I. Bakom det anonyma produktnamnet hittar vi det kanske kraftfullaste moderkortet i sin storleksklass med en rejäl LGA2011v3 sockel för Haswell-E samt tillhörande fyra DDR4-minnesplatser.

Haswell-E och Intel LGA2011v3 sockeln är Intels entusiastplattform vars extra kraftfulla processorkretsar kommer med upp till 8 CPU-kärnor samt stöd för DDR4-minne över fyra minneskanaler. Processorerna och sockeln är rejäla pjäser i sig och tillsammans med minst fyra minnesplatser har de flesta moderkortstillverkare valt att fokusera på moderkort med den klassiska ATX-formfaktorn. Där finns det gott om plats för både processor och minnesplatser samt kraftfulla expansionskort och funktioner.

Asrock har redan tidigare visat att även entusiastplattformen Haswell-E går att matcha för mindre system genom att lansera ett funktionskompletta micro-ATX modeller men även det första Haswell-E moderkortet i mini-ITX format. Det senare moderkortet med namnet X99E-ITX/ac fick dock nöja sig med två minnesplatser, standard för mini-ITX, och utnyttjade därmed endast två av fyra DDR4-minneskanaler.

Nu lanserar Asrock så det första ITX-moderkortet som inte bara stödjer Haswell-E utan även dess alla fyra DDR4-minneskanaler. Asrock EPC612D41I tar samtidigt sikte på servermarknaden och har i brist på utrymme behövt använda sig av SO-DIMM minnesmoduler – samma format som används i bärbara datorer.

Asrock EPC612D4I specifikationer

  • Mini ITX 6.7″ x 6.7″
  • Socket LGA 2011 R3 Intel® Xeon processor E5-1600/2600 v3 series
  • Supports Quad channel DDR4 2133/1866 ECC DIMM, 4 x SO-DIMM slots
  • Support 4 SATA3 by C612
  • Supports 1 x PCIe 3.0 x16
  • Integrated IPMI 2.0 with KVM and Dedicated LAN (RTL8211E)
  • Supports Intel® Dual GLAN ( Intel® i210 + Intel® i217 )

Medan vi måste lyfta på hatten för Asrocks moderkortsingenjörer finns det fortfarande vissa problem och begränsningar med tillverkarens nya kort. SO-DIMM DDR4 minnesmoduler fortsätter att lysa med sin frånvara på marknaden och lär så göra tills de mobila Skylake-plattformarna dyker upp i höst. Samtidigt har man med Intels C612 styrkrets ganska begränsade funktioner och inställningar för mer entusiastinriktade användare. Kortet har däremot trippla Gigabit ethernet-anslutningar, fyra SATA 6,0 Gbps samt en ensam PCI Express 3.0 x16 port för grafikkort.

Prislapp och tillgänglighet för Asrock EPC612D41I är ännu oklart.

Källa: Asrock

Läs mer

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid