Asrock har nyss avtäckt sin moderkortsmodell X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 som är det första moderkortet med sockel AM4 med officiell Thunderbolt 3-certifiering från Intel.

Hittills har alla AMD-moderkort med Thunderbolt 3-stöd kommit utan någon officiell certifiering för standarden. Nu har dock tillverkaren Asrock avtäckt det första moderkortet som faktiskt fått en sådan certifiering från Intel.

Moderkortet i fråga går under namnet X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 och som namnet avslöjar rör det sig om ett moderkort med ITX-formfaktorn. Det är inte heller bara certifieringen som särskiljer denna modell från andra AMD-moderkort.

Asrock har designat moderkortet för att nyttja Intels monteringshål för kylare anpassade för sockel LGA 115X. Detta val sägs ha gjorts för att få plats med fler komponenter på kretskortet som till exempel VRM-moduler. Med detta kommer även fotnoten att moderkortet inte har något stöd för processorkylare utvecklade för just sockel AM4. Inte ens AMD:s egna kylarlösningar som levereras med många processormodeller kommer att kunna monteras på X570 Phantom Gaming-ITX/TB3.

Moderkortets Thunderbolt 3-stöd manifesterar sig genom en USB-C-anslutning vid enhetens IO-uppsättning på baksidan. Utöver detta kommer moderkortet med en ensam PCIe 4.0 x4 M.2-anslutning för SSD-enheter. Denna har placerats på motsatt sida från processorsockeln och övriga komponenter. Inte helt förvånansvärt kommer moderkortet även med en fullstor PCI Express 4.0 x16-anslutning.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid