Vad som kan ses som den första riktiga innovationen på länge på marknaden för slutna vattenkylare har nu dykt upp i form av ett instickskort som är en sluten vattenkylare från Asetek.

Den nylanserade stationära datorn Alienware Aurora R11 kommer med en minst sagt unik lösning på problemet med värmeutveckling hos grafikkortet. Asetek har åt Alienware utvecklat ett slutet vattenkylningssystem som monteras i datorn i form av ett instickskort som placeras under själva grafikkortet.

Grafikkort med förmonterad sluten vattenkylning är ingenting nytt. Asus har till exempel sitt ROG Matrix RTX 2080 Ti där ett system för vattenkylning monterats under grafikkortets hölje utan att några slangar behöver dras runtom inuti datorn. AMD:s grafikkortsmodeller Radeon R9 Fury X och Radeon R9 295×2 har även de förmonterade vattenkylare.

Aseteks nya lösning skiljer sig dock från vad som skapats tidigare. Den slutna vattenkylaren installeras som tidigare nämnt i en av moderkortets PCI Express-anslutningar likt en lösning med dubbla grafikkort. Här är då det ”andra grafikkortet” egentligen en radiator med en fläkt och istället för en SLI-brygga eller dylikt är det två slangar som går upp till datorns faktiska grafikkort.

Vad Asetek kallar ”Rad Card” hävdas sänka temperaturerna hos det Geforce RTX 2080 Super inuti Aurora R11 med 20 procent. Ljudnivåerna ska även ha påverkats rejält och sänkts med hela 69 procent.

Huruvida en fristående modell av Rad Card kommer att lanseras i framtiden återstår att se. Det är dock en minst sagt nytänkande lösning på det ständiga problemet med värmeutveckling och platsbrist.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid