ARM har officiellt gått ut i media och sagt att man vänt blicken mot AMD för att försöka sälja sina processorlicenser till företaget för att framställa nya SoC-kretsar för smartphones och surfplattor. AMD har tidigare sagt att man ska ändra på sin strategi och inte är bundna till x86 utan kan tänka sig andra alternativ förutsatt att det gör företaget mer konkurrenskraftigt. Frågan är om ARM är rätt svar för AMD?

Rivalerna AMD och Intel har båda sagt att deras fokus i framtiden är att få ut x86 till alla typer av enheter på marknaden, en slogan som gått ”x86 everywhere”. Båda företagen är på god väg då Intel lägger ner flera miljarder dollar på att ta sig in på smartphone-marknaden, medan AMD ännu inte har en smartphone-strategi men har tänkt börja lägga ett stort fokus på att få in deras Fusion APU:er i surfplattor.

AMD har däremot inga som helst planer officiellt att försöka ta sig in på smartphone-marknaden, men ARM säger att AMD som är ett bolag som säljer stora mängder mikroprocessorer borde ta chansen och utveckla kretsar för smartphones, surfplattor och andra mobila enheter som kräver extra låg strömförbrukning.

Hurvida AMD kommer gå tillväga är omöjligt att svara på, men de har lagt ned stora mängder pengar på utvecklingen av sin Bobcat-kärna och att redan kassera den för att börja använda processorkärnor från ARM är troligen inte en stig AMD väljer att gå. Men trots att AMD redan har en strategi för den växande marknaden av surfplattor saknar de helt någon för smartphones och här skulle ARM kunna få in en fot hos AMD.

Snapdragon_dime

AMD sålde av ATI:s mobila grafikarkitektur Imageon till Qualcomm, som sedan användes i deras första Snapdragon

Ett exempel på den väg vi finner det mest troligt att AMD går är densamma som NVIDIA, deras Tegra-arkitekturer är byggda runt ARM i grunden, men använder sig av NVIDIA:s expertis inom grafik och det är inte helt otroligt att AMD kan tänka sig göra någonting liknande. Problemet för AMD som redan har svårt att hävda sig på x86-marknaden mot Intel är att de på ARM-marknaden har en uppsjö av tillverkare som Freescale, TI, Qualcomm, Marvell och Nvidia att försöka konkurrera med. Sen får vi inte glömma det magiska med x86 vilket är bakåtkompatibilitet med all mjukvara i Microsofts operativsystem Windows.

Så att AMD helt överger x86-plattformen känns föga troligt, men kanske kommer vi få se lite vänsterprassel med ARM framöver. Åtminstone ena parten verkar mer än villig att ge det ett försök.

Källa: EETimes

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob HugossonDjDiffSwedish BerserkzowixViking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Som spelare är det väl inte så kul om AMD skulle lämna x86 helt. För vilken spelutvecklare skulle utveckla spel för speciellt den plattformen? I såna fall kan man ju gå över till Linux helt och strunta i Windows

zowix
Medlem
zowix

Låter som en bra idé att dom går in på ARM spåret också. Pengar finns att hämta där, och det behövs.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Viking1962″]Som spelare är det väl inte så kul om AMD skulle lämna x86 helt. För vilken spelutvecklare skulle utveckla spel för speciellt den plattformen? I såna fall kan man ju gå över till Linux helt och strunta i Windows[/quote] Nu kommer Windows 8 med ARM stöd 2012 enligt vad det sagts i media. Så det är inte omöjligt att man väljer ARM för det ultraportabla tänker mest på Smartphones. [quote name=”zowix”]Låter som en bra idé att dom går in på ARM spåret också. Pengar finns att hämta där, och det behövs.[/quote] Japp. Dock är där enorm konkurrans som Jacob… Läs hela »

DjDiff
Medlem
DjDiff

Ett par reflektioner: Jag tror att man som CPU-tillverkare måste hoppa på Arm-tåget, då det rullar på som sjutton just nu. Man riskerar att bli akterseglad om ”svensson-användningen” övergår till Arm-baserade enheter såsom exempelvis tablets och liknande. Med tanke på att Intel säljer flest grafiklösningar så kan man anta att spelmaskiner inte är den dominerande marknadssektorn, så en iPad eller Android-tablet skulle säkert duga för de flesta som bara betalar räkningar på datorn. Fördelen med Arm mot x86 är ju att man kan välja på att köpa en licens för en färdig konstruktion, som t.ex. Ti med OMAP, eller bara… Läs hela »