Small preview imageOne Laptop Per Child startade sin verksamhet med deras budgetlaptop XO-1 som från början marknadsfördes som en bärbar dator som endast skulle kosta 100 dollar. Tyvärr lyckades man inte riktigt leverera vad man lovade men OLPC har under de senaste åren skeppat XO-1 datorer till utvecklingsländer där spridningen av IT och datorkunskap tidigare begränsats av bland annat teknikens kostnader. Att priset är oerhört viktigt för OLPC är knappast en överdrift och nu har man kommit på ett nytt sätt för att sänka kostnaderna för sin nya bärbara modell, XO-2, samtidigt som man hoppas kunna utöka datorns batteritid.

Man har mer eller mindre bestämt sig för att dumpa x86-arkitekturen av processorer och istället satsa på den allt mer populära ARM-arkitekturen. Dagens X0-1 modell har en strömförbrukning på runt 5W och även om detta låter otroligt lågt är det helt för mycket för OLPCs krav.


I dagsläget sitter en AMD-tillverkad Geode processor under huven och även om andra x86-baserade processorer kan ge lägre strömförbrukning sägs ARM kommit längre på denna biten.


Problemet här är att det i dagsläget skulle utesluta en Windows-baserad XO-2 maskin, något OLPC gärna vill undvika. Man jobbar därför hårt för att pressa Microsoft till att lansera en ARM-kompatibel version av Windows. Microsoft är inte direkt förtjusta över tanken men man sägs samtidigt inte heller sagt blankt nej.However, the Arm chip could lead to problems for XO-2 in trying to load a full version of Windows, Negroponte said. As with the XO-1, OLPC wants to offer a dual-boot option on XO-2 where users can choose to load either Linux or a full Windows OS. While Arm processors can run Windows Mobile operating systems, they can’t run a full Windows OS. 


Om 18 månader ska OLPC XO-2 vara färdigutvecklad så än så länge finns det ganska gott om tid för Microsoft att fixa till stöd för ARM-arkitekturen i sina fullstora Windows-operativsystem. Men hur det blir med den saken återstår att se.OLPC XO-2 designkoncept


Det verkar i alla fall ganska klart att en av världens billigaste bärbara datorer kommer att använda sig av en ARM-plattform i framtiden.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid