Världen håller på att rusta upp för de nya 28nm-processerna från TSMC, GlobalFoundries och Samsung, och medan det pågår fortsätter företagen att utveckla uppföljaren. Men TSMC och ARM har nu tagit det första steget mot 20nm genom att trycka ut den första riktiga kretsen.

TSMC och ARM har haft sin första tape-out på en riktig krets. Det första som sker med en ny tillverkningsprocess är att man tar fram transistorer på en wafer, och enklare SRAM-logik. Båda alternativ är ingenting som är för kommersiellt bruk, utan enbart för interna tester av tillverkaren för att sedan arbeta vidare på den nya tillverkningsprocessen.

ARM blev en av de första partners att få testköra 20nm hos TSMC, och har tryckt ut sin första Cortex-A15 MPCore-kärna på 20nm. ARM nämner inga detaljer så om det är endast en kärna, eller om den har inbyggd logik runt omkring är oklart. ARM får ses som en av de viktigaste partners en foundry-verksamhet kan ha då de används i alla möjliga typer av kretsar, så det är viktigt att deras processorkärnor och logik är anpassad efter foundryns teknik.

waferr004_2512_PeF1

Med det första riktiga klivet på 20nm, så ska ARM nu börja optimera sin fysiska IP tillsammans med TSMC för att få ned kretsytan, strömförbrukningen och få upp prestandan. Det nämns inte när 20nm-processen väntas så färdig för klienter att dra nytta av den till slutprodukter för konsumentmarknaden.

Vi vet sedan tidigare att GlobalFoundries ska ha inledande produktion på 20nm under 2012, medan lanseringen ska dröja till senare. 20nm-LPM (Low Power Manufacturing) för mindre och strömsnålare kretsar som smartphone-SoC:s ska lanseras under 2013, medan 20nm-SHP (Super High Performance) ska lanseras under 2014. Vi kan bara anta att TSMC har ett minst lika pressat tidsschema nu när GlobalFoundries börjar få fäste och stor uppmärksamhet bland industrifolket.

Källa: EETimes

Relaterad nyhet:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonSwedish Berserkflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Hur går det efter 1nm?
rymms de små rackarna då?

tur för amd är att kretsstorleken nm kan inte krympas i det oändliga så de kan hinna ikapp Intel nån gång. 😆

Men vi lär väl få se ny teknik när nuvarande tar stopp.

Svensken
Medlem
Svensken

Trevligt trevligt. Jag hade för mig att ARM och Globalfoundries hade ett samarbete. Men det var på 28nm kanske.