Efter lång tids väntan och nyfikenhet är nu ARM:s första processorkärnor baserade på ARMv8-arkitekturen offentliga. Bland nyheterna hittar vi stöd för 64-bit minnesadressering, högre prestanda och strömeffektivitet samt en arkitektur redo att ta sig an servermarknaden på riktigt.

Vi kan konstatera att oktober varit den mest händelserika månaden i år och ARM avrundar storslaget med deras nya processorkärnor. Baserade på den nya ARMv8-arkitekturen kommer dessa fullmatade med nya instruktioner och inte minst 64-bit adresseringsstöd. Det sistnämnda är en viktig punkt för ARM:s framtid som en seriös aktör på marknaden för persondatorer och framförallt servrar. Men även smartphones och surfplattor finns idag med två gigabytes RAM-minne så deras nuvarande processorkärnor baserade på ARMv7 börjar nå sin gräns.

ARM_Cortex_A50_series

ARM Cortex-A53 är den processorkärna som tidigare kallats för Apollo. Cortex-A53 bygger kring deras svagare Cortex-A7 och är en så kallad in-order-arkitektur. Prestandan i den nya kärnan ska ligga i nivå med den idag mycket vanliga Cortex-A9 sett till både heltals- och flyttalsberäkningar. Kretsytan ska trots detta vara ungefär 40 procent lägre på samma tillverkningsprocess och kärnan mer strömeffektiv. Den här budgetlösningen kommer kunna användas i allt från smartphones och skalas hela vägen upp till servrar i en konfiguration med 16-kärnor. Cortex-A53 ska även fungera i en så kallad big.Little-konfiguration med företagets nya flaggskepp.

För er som känner igen kodnamnet Atlas så är dess officiella namn nu Cortex-A57. Även här har ARM byggt på en gammal grund då processorkärnan baseras på Cortex-A15 med en out-of-order-arkitektur. Vid en snabb överblick är den nya kärnan nästan identisk med Cortex-A15. Men det nya flaggskeppet ska komma med en bredare Neon-exekveringsenhet med stöd för IEEE-754-standarden för dubbelprecisions flyttalsberäkningar.

ARM_Cortex_A50_Deliver

ARM säger att när både Cortex-A15 och Cortex-A57 byggs på samma 28 nanometerteknik så presterar den sistnämnda 20 – 30 procent bättre i heltalsberäkningar. I flyttalsberäkningar ska prestandalyftet var avsevärt mycket högre. Med en 20 nanometerteknik utökas självklart försprånget som ska ligga på 40 – 50 procent. Den nya Cortex-A57 ska vara marginellt större än Cortex-A15. ARM passade även på att göra en intressant jämförelse där Cortex-A57 på 20 nanometer skulle vara fem gånger så strömeffektiv som lösningar på 40 nanometer – vi antar att de syftar på Cortex-A9. Även Cortex-A57 kommer likt dess lillebror Cortex-A53 att användas i smartphones och kunna skalas upp till servrar i konfiguration med 16 kärnor.

Förutom att erbjuda rum att växa på konsumentmarknaden lägger ARM ett stort hopp på att deras nya lösningar kommer passa servermarknaden. De officiella licenstagarna av de nya Cortex-A53 och Cortex-A57 är i skrivande stund Samsung, Broadcom, Hisilicon, Calxeda, STMicroelectronics och slutligen AMD som kommer bygga mikroservrar baserade på någon av, eller båda processorkärnorna.

ARM_Cortex_A50_ScalableCortex-A50-serien ska kunna täcka så gott som samtliga segment på marknaden

Alla prestandajämförelser har gjorts baserad på gammal 32-bit kod skriven för ARMv7-processorer. ARM säger att prestandaökningarna kommer bli ännu högre när applikationer kompileras för den nya ARMv8-arkitekturerna. Ska vi lita blint på ARM:s uppskattningar så låter det som att Cortex-A57 kommer kunna slå både AMD Bobcat och Intel Atom på fingrarna. Men i vanlig ordning kommer det att dröja innan dessa nya processorkärnor når ut på marknaden, de första produkterna kan vi vänta oss under 2014 och bred tillgänglighet bör dröja till året därefter. Både AMD och Intel har nya strömsnåla arkitekturer på gång med Jaguar respektive Silvermont och hur dessa blir kan vi endast spekulera i. Vi antar det var av denna anledning som ARM valt att inte jämföra mot det som finns ute idag.

ARM_Cortex_A50_Mobile

Det låter i vilket fall som helst som att vi har intressanta tider framför oss. Windows RT gör officiellt ARM till en aktör på marknaden för persondatorer och med högre prestanda kan det förhoppningsvis få x86-arkitekturen att inte längre vara det enda självklara alternativet, framförallt på den bärbara sidan.

Källa: ARM, Anandtech


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid