ARM har nu avslöjat detaljerna kring sin nästkommande Eagle-arkitektur som får det slutgiltiga namnet Cortex A15. Den nya arkitekturen kommer att dyka upp på marknaden i flera olika konfigurationer och målet blir då inte bara smartphones utan även bärbara datorer.

Cortex A15 får upp till fyra kärnor med klockfrekvenser på mellan 1,5 GHz till 2,5 GHz och enligt ARM ska prestandan vara upp till 5 gånger högre än vad dagens Cortex A8-arkitektur mäktar med. Detta med en ny superscalar out-of-order arkitektur som ska hantera längre och mer avancerade instruktioner än tidigare, samt utrustas med både L1 och L2 cache för att optimera prestandan. De nya kretsarna kommer att tillverkas med 32/28nm teknik och ska alltså vara beredda att ta sig an en mängd olika marknader.

Applikationer för Cortex A15:

  • Avancerade smartphones
  • Mobil datoranvändning
  • High-end Digital Home Entertainment
  • Trådlös infrastruktur
  • Lågeffektsservrar

ARMs tanke är att förse smartphones med enkel ellet tvåkärniga kretsar som med klockfrekvenser på mellan 1,0-1,5 GHz ska räcka långt även om ett par år. Går man vidare till mer krävande applikationer som strömsnåla servrar och nätverkslösningar pratar ARM om upp till fyra kärnor och klockfrekvenser på mellan 1,5-2,5 GHz för att ge den prestanda som krävs.

Eagle_New_Look_Chip-600

Utan tvekan har ARM påbörjat sin marsch in på datormarknaden och redan med de första Cortex A9-baserade kretsarna (NVIDIA Tegra 2, Samsung Orion, TI OMAP 4) väntas vi få se betydligt bredare användningsområden än med tidigare arkitekturer.

Flera kretstillverkare sitter redan med licenser för ARM:s nya Eagle-arkitektur, bland annat Texas Instruments, något man avslöjade tidigt förra månaden.

ARM Cortex A15 Eagle ligger ett par år in i framtiden men det verkar uppenbart att Intel och ARM kommer allt närmare en oundviklig konfrontation.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TempelAnton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ja X86 och ARM ( RISC ) drabbar samman förr eller senare helt klart. Om Microsoft släpper ett Windows i framtiden som kan köras på en ARM plattform lär det bli en rejäl kamp mellan X86 och ARM. Jag tror att det är en av anledningarna till att ARM inte slår igenom på den bärbara marknaden.

Tempel
Medlem
Tempel

Det här kommer att slå både mot de traditionella hårdvarutillevrkarna och mot MS och Apple. ARM och linux är en bra kombo och med Google i bakgrunden med Android och Chrome som operativ så är det en slagkraftig och prisvärd kombination, framförallt då unga är uppväxta med bärbara och alltid ha den med. Bara se på hur dom alltid släpar med dom och dom behöver egentligen inte mer kraft än vad en sån här presterar.