När det gäller att packa så mycket egenskaper som möjligt in i en smartphone eller surfplatta så är varje användbar millimeter guld värd och ARM har nu avtäckt ISIM som ska ta upp väsentligt mycket mindre plats än dagens SIM-kort.

När dimensionerna på nya enheter som smartphones och surfplattor ständigt krymps så måste även SIM-korten anpassa sig. Tillverkaren ARM har nu presenterat en ny typ av SIM-kort som ska kunna integreras direkt på systemkretsar och som tar upp en bråkdel av det utrymme som till exempel Nano SIM ockuperar.

ARM nämner att medans dagens standard Nano SIM tar upp en yta på omkring 12,3 x 8,8 millimeter (mm), detta utan att räkna in den hårdvara som krävs för Nano SIM att fungera, så kommer deras nya integrerade lösning att ta upp bråkdelen av en kvadratmillimeter. Detta kommer inte bara spara in på tillgänglig plats för tillverkare, utan även dra ned kostnaden markant. Idag får tillverkare betala ”tiotals amerikanska cent” per SIM-kort, medans ARM:s nya lösning kommer att kosta under tio cent.

ARM förväntar sig att telefonoperatörer kommer att vara öppna för den nya teknologin, men den är fortfarande under utveckling vilket betyder att vanliga SIM-kort inte kommer att försvinna inom kort. Redan nu finns det ett annat alternativ är Nano SIM kallat eSIM som sakta har börjat dyka upp i allt fler enheter, bland annat Googles senaste Pixel-telefoner.

ARM har skickat ISIM-designerna till sina partners och förväntar sig att produktionen har kommit igång vid årets slut. Först och främst utvecklas dessa nya chip för till exempel trådlösa sensorer som behöver en uppkoppling, och andra ”Internet of Things”-prylar. När/om dessa börjar integreras i smartphones och surfplattor återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid