E-sport växer så det knakar och får allt större utrymme i media och inom sportscenen. Stora internationella turneringar med miljonvinster är ett faktum vilket gör att allt fler dras till e-sporten, och nu vill Arlandagymnasiet i Sigtuna kommun dra igång en särskild utbildning för aspirerande e-sportare.

Trots debatten om huruvida e-sporten är en ”riktig” sport tycks allt fler dras till slutsatsen att så är fallet. Bakom en lyckad e-sportkarriär ligger enorma mängder träning, både mental och fysisk, för att öva upp reaktionsförmåga, taktiskt tänkande och uthållighet – tvärt emot den bild som finns av att e-sport bara skulle handla om att ”sitta vid datorn”.

För den som vill satsa på en karriär inom e-sport kommer nu Arlandagymnasiet i Sigtuna kommun starta en särskild gymnasieutbildning, med fyra e-sportlektioner i veckan på 115 minuter per lektion, det meddelar kommunen i ett pressmeddelande på sin hemsida. Utbildningen, som kommer likställas med gymnasiets övriga idrottsinriktade utbildningar, kommer bestå av både teori och fysisk aktivitet och hjälpa eleverna få rätt förutsättningar för en lyckas inom e-sportscenen.

Utbildningen inleds i höst med 5 – 7 platser, med en något nedskalad undervisning på tre lektioner i veckan som kommer byggas ut till fyra längre fram. Inför läsåret 2017-2018 ska utbildningen utökas till 25 – 30 elever. Det är en klart intressant satsning som även förväntas återspeglas hos andra gymnasieskolor runt om i landet – e-sport är stort idag, men av allt att döma kommer det bara bli större under de kommande åren, inte minst i Sverige som redan är ett av de ledande länderna i världen inom professionellt e-sportande.

Källa: Sigtuna kommun

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid