Small preview image

Den norske hackern DVD Jon gjorde sig känd genom att knäcka krypteringssystemet för dagens DVD-format, CSS, och det är från detta Jon Lech Johansen fått sitt smeknamn. Sedan sina bravader med DeCSS har DVD Jon gjort ett flertal uppseendeväckande aktioner mot kopieringsskydd. Bland annat har han knäckt Apples DRM-skydd vid tidigare tillfälle. Nu är det återigen Apple som är i sikte och deras FairPlay DRM-teknik, men denna gång har han inte knäckt själva systemet. Han har istället återskapat systemet och nu gjort det möjligt att lägga skyddet på annat material än bara det som kommer från Apple själva.



Till en början kan detta låter väldigt skumt men DVD Jons tanke är att licensiera sin modifierade version av FairPlay DRM till andra företag som då kan förse sitt material med FairPlay DRM. Detta skulle betyda att även annat material, än det som kommer direkt från Apple, skulle kunna användas i företagets iPod-familj och fortfarande ha ett kopieringsskydd. Som bekant är det inget problem för iPod att läsa MP3-filer och andra oskyddade material, men för dem butiker som vill sälja DRM-skyddat material har det hittills inte funnits några möjligheter att stödja Apples utbredda iPod-familj.


Hur väl DVD Jons plan kommer slå ut återstår att se. Frågan är vad Apple tänker göra åt saken då deras iPod-spelare med största sannolikhet skulle bli mer populära, men samtidigt att man skulle kunna få tuffare konkurrenter till iTunes Store.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid