Apple har som bekant hamnat i en något prekär sits med sin största och närmaste företagspartner Samsung. Medan stämningsansökningarna haglar mellan de två företagen sägs nu Apple påbörjat de första testtillverkningarna av nästa generations mobila systemprocessorer, Apple A6. Men istället för Samsung är det TSMC som står för kiselhanteringen denna gång.

Apple sägs vara på väg bort från Samsung inför tillverkningen av sina framtida mobila kretsar och nu säger källor till Reuters att de första provtillverkningarna hos halvledartillverkaren TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) redan har påbörjats.

För Apple handlar det nu om att hitta en stabil tillverkningspartner i god tid innan man sjösätter nästa års mobila produkter där Apple A6 kommer bli en av nyckelkomponenterna. Samsung är idag den enda tillverkare som rullar ut Apples A5-processor för leverans till iPad-fabrikerna och med miljoner sålda enheter varje månad samt en iPhone 5-lansering runt hörnet lär Samsung oroa sig för mer än bara de stämningsansökningar Apple lämnat in mot företaget. Skulle Apple byta kretstillverkare till TSMC, eller annan part, kommer Samsung förlora ansenliga inkomster.

a6

Samtidigt måste Apple hitta en partner som kan leverera tillräckligt med kretsar till en bra kostnad, vilket man nu utvärderar med sina tester hos TSMC.

Enligt rykten ska just Apple A5-processorn vara en av anledningarna till den oväntat sena lanseringen av iPhone 5. Kretsen ska i fått svårt med andningen i sin nya smartphonekostym och den dubbelkärniga processorn sägs lida av temperaturproblem i Apples femte generations iPhone.

Alla uppgifter är som vanligt obekräftade från Apple själva och ska tas med en nypa salt. Men helt klart låter det rimligt att Apple letar efter alternativ till sin krävande kretstillverkning och TSMC låter som en trovärdig kandidat. Om företaget kan leverera enligt Apples önskemål återstår att se.

Relaterade artiklar:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Swedish BerserkshaglordJacob HugossonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Baseras Apple A6 på Cortex A9 eller A15? Och är det 40nm eller 28nm som den ska tillverkas i? 🙂

Kanske Apple börjar producera egna ARM SoC till sina bärbara datorer? Det har varit rykten om det innan.

Jacob Hugosson
Medlem

Är det säkert att man kommer använda A15 så tidigt? Övergången från A8 till A9 tog ju en jävla tid även om A9-licensen fanns att köpa hos ARM.

Micke
Medlem
Micke

[quote]#1 Swedish Berserk 2011-07-15 13:19 Kanske Apple börjar producera egna ARM SoC till sina bärbara datorer? Det har varit rykten om det innan. Citera [/quote] Detta låter intressant. Apple har redan gjort en lyckas plattformsomställning och dem kan säkert göra det igen rätt smidigt. Inte för jag gillar Apple och deras förmåga att ”visa vägen” för andra men det är bra om ARM får en chans att visa musklerna och om någon kan göra det bra så är det nog Apple (trodde aldrig jag skulle säga det ngn gång i mitt liv). Apple visar sedan alla fel som M$ gjort… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Anton Karmehed”]Egentligen vet vi ingenting om A6 ännu, eller ens 100% säkert att Apples nästa krets döps till A6. Men om vi går på sannolikhet så är det trots allt till 90% säkert att man använder sig av Cortex-A15 och 28nm för tillverkningen av A6. Även om 28nm skulle stöta på problem tror jag att man kan offra en månad eller två för att verkligen få in denna mycket effektivare tillverkningsteknik. Bara det faktum att man nu sägs ha temperaturproblem med A5 visar på att det är dags för ett teknikbyte.[/quote] Tack för förklaringen Anton. 🙂 [quote name=”shaglord”][quote]#1 Swedish… Läs hela »