Small preview image

Steve Jobs, en av grundarna till datortillverkaren Apple, har för ett par dagar
sedan tillkännagivigt företagets kanske största nyhet någonsin. Att man under
nästa år kommer gå från IBM-baserade processorer till Intel-baserade modeller
för deras Mac-datorer. IBM har förutom sin PowerPC-serie även en annan mycket
omtalad processorarkitektur i bakfickan, nämligen den mytomspunna
Cell-arkitkturen som ännu inte finns i någon konsumentprodukt men som kommer se
dagens ljus i samband med Sonys lansering av spelkonsolen PlayStation 3.


Enligt uppgifter som nu kommit fram har IBM varit på Jobs och Apple med förslag om att använda sig av Cell-processorn istället för PowerPC och på så sätt fortsätta använda IBMs processorer i Mac. Med facit i hand vet vi nu att Jobs valde att rata detta erbjudande i förmån för Intels x86-arkitektur men anledningen till detta val är parterna in överrens om.


Enligt IBM var det på grund av kostnader som Apple valde Intels processorer medan Jobs och Apple säger att det var ett rent prestandamässigt skäl, något som minst sagt skadar Cells image som okrönt prestandakung. Inte blir det bättre av att Steve Jobs tror att Cell kan vara ännu mer ineffektiv än IBMs PowerPC-arkitektur.


“The New York Times also confirms that Apple has investigated other chips as well. Apple reportedly met with Sony regarding the Cell design but Jobs “was disappointed with the Cell design, which he believes will be even less effective than the PowerPC.”


Om Steve Jobs är på rätt spår är det kanske dags att ännu en gång sänka förhoppningarna på IBMs Cell-arkitektur. Och med tanke på att ATI och Microsoft säger att Cell-arkitekturen kommer bli svår att utnyttja i PlayStation 3 är det inte första gången vi hör något liknande.


Källa: Real Tech News

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid