Qualcomm har tagit ett stadigt grepp om den ARM-baserade systemprocessormarknaden och förutom sitt exklusiva avtal med Microsoft för Windows Phone 7 har man spridit sina kretsar till nästan alla mobila plattformar förutom Apples. Nu har tillverkaren gått på offensiven och tillkännagivigt en ny processormärkning, samt spått slutet för dagens dedikerade spelkonsoler, vilket blir redan 2012.

I vanlig ordning ska man givetvis ta uttalande som detta med en nypa salt. Men Qualcomm menar att man redan så sent som nästa år med lanseringen av sina nya 28nm-arkitektur Krait ska börja ta över efter dagens traditionella spelkonsoler.

snapdragonQualcomm satsar på nya familjenamn för sina systemprocessorer; Mer info finns på Qualcomm.com.

Anledningen till att man väljer att släppa en profetia som detta är att man redan ser hur både hårdvara och mjukvara börjar falla på plats inom det ultramobila segmentet. Qualcomm har döpt sin Krait-familj till Snapdragon S4 och menar att prestandan i dessa kretsar ska vara tillräcklig för att inte bara matcha utan även trumfa dagens spelkonsoler.

Qualcomm går igenom spelindustrins historia och börjar med de klassiska arkadmaskinerna för att till sist komma till den punkt där en surfplatta, eller ska vi kalla det en spelplatta (?), kan ersätta alla dagens spelplattformar. Medan Snapdragon S4 står för beräkningskraften ska integrerade 4G LTE-modem göra onlinespel en del av vardagen. Trådlösa och trådade videogränssnitt ska låtare spelare njuta av sina spel på större TV-apparater, ett liknande koncept som bland annat Nintendo siktar på med Wii U.

snapdragon2

Sett till mjukvara pekar Qualcomm på de enorma utvecklingskostnader som krävs för spel på PC och konsolmarknaden, jämfört med de på den mobila marknaden. Samtidigt som Windows 8 under nästa år öppnar upp ett bredare spelstöd där man redan idag har exempelvis Xbox Live på WP7 eller Xperia Play och Sonys egna spelbutik.

snapdragon3

snapdragon4

Enligt undersökningar av analysföretaget M2 Research ska den mobila spelmarknaden vara större än både PC och konsolmarknaden redan fram till 2016. Där PC-marknaden idag ska vara i sitt esse medan konsolmarknaden redan tappar.

snapdragon5

Att Qualcomm har stora visioner för sina ultramobila plattformar är knappast en överdrift. Samtidigt som de lägre utvecklingskostnaderna för mobila spel är en fördel kan vi även se hur det måste öppnas möjligheter för större produktioner om den mobila plattformen ska bli ett allvarligt hot mot PC och konsolmarknaden. Utan tvekan är dagens rasande utveckling på den mobila marknaden bara en början.

Källa: Qualcomm via Anandtech

9
Leave a Reply

avatar
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Ulf Widlund-Boris-TempelBirksAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Är väl en högst trolig utveckling, speciellt när man kan koppla upp dom till tv så slipper man ju problemet med liten skärm och det finns ju redan idag och hur många sitter inte och spelar på sin mobbe. Det tar bort viljan att lägga en massa pengar på ytterligare en pryl som inte direkt tillför något.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”Tempel”]Är väl en högst trolig utveckling.[/quote]
Jo, faktiskt, även om jag personligen nog inte kommer delta i den, efter som jag saknar mus och tangentbord på mobilen. Småspel som Angry Birds eller dylikt har inte lyckats fånga mitt intresse under längre stunder (medan GTA4, HoN, etc. har lyckats). Dessutom har man ju ingen tid när man springer på stan att spela spel. ^^

-Boris-
Medlem
-Boris-

De missar att det inte bara handlar om investering vs. intäkter. Det handlar även om dedikerade spelmakare som vill göra ett spel de tror på, kan de samtidigt tjäna pengar så kör de på det. Tror ju inte blizzard slutar med storspel för småspel bara för att det är mer vinst per investerad dollar.

Jacob Hugosson
Medlem

Det enda som hindrar surfplattor och smartphones att helt förskjuta konsolerna är nog ett rejält användargränssnitt. Som man skriver ovan avsaknaden av en kontrol/tangentbord och mus gör att inte alla spel går att spela på en surfplatta även om hårdvaran klarar biffen.

Birks
Medlem
Birks

Det var många analytiker som spådde slutet på pc spelen också när konsolerna släpptes men tji fick dom.
Tror inte detta kommer ta över helt heller, prestandan är för dålig och även om prestandan på en surfplatta skulle komma upp i nivå med tex en ps3 eller xbox 360 har ändå framtida konsolerna övertaget då det alltid kommer att gå att stoppa kraftfullare hårdvara i dom än i en surfplatta då de har mer plats för kylning osv, jag personligen skulle in vilja ha en surfplatta som är 5cm tjock med en vikt på 4-5kg

Tempel
Medlem
Tempel

Just det faktum att spelkonsoller och mobiler är liknande i den formen att kontroller är begränsade som de inte är till PC gör att konsollerna kommer ta styk men inte datorn.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Birks”]Det var många analytiker som spådde slutet på pc spelen också när konsolerna släpptes men tji fick dom.
Tror inte detta kommer ta över helt heller, prestandan är för dålig och även om prestandan på en surfplatta skulle komma upp i nivå med tex en ps3 eller xbox 360 har ändå framtida konsolerna övertaget då det alltid kommer att gå att stoppa kraftfullare hårdvara i dom än i en surfplatta då de har mer plats för kylning osv, jag personligen skulle in vilja ha en surfplatta som är 5cm tjock med en vikt på 4-5kg[/quote]

Vilken konsol? Commodore 64? NES?

Ulf Widlund
Medlem

Tror att det är Microsoft som ligger bäst till för framtiden just nu. Med W8 planerar de att knyta ihop Xbox:en med pc:n. Att ha samma OS över alla plattformar, inkl telefoner, surfplattor m.m., är det jag tror mest på framöver, och då kommer spelandet nog att följa med. Tror Sony och Nintendo ligger sämre till av den anledningen. Allra sämst för Nintendo som inte har någon annat än konsoler att luta sig mot. Det som är mest fascinerande är att spelandet, som länge sågs som en hobby för den nördige, har blivit en sådan viktig business att det kan… Läs hela »