Small preview image

General-Purpose Graphics Processing Unit är det fullständiga namnet på GPGPU som under förra året fick väldigt mycket uppmärksamhet när ATI först lanserade sin R600 grafikkrets och NVIDIA senare släppte sin CUDA arkitektur som är kompatibel med deras GeForce 8-serie av grafikkort. Idén med en GPGPU är att kort och gott använda grafikprocessorn för andra uppgifter än att bara hantera 3D-grafik. Tack vare att grafikprocessorer är utvecklade från grunden för parallella arbetsuppgifter är de optimala för just den sortens beräkningar och arbete. Både ATI och NVIDIA har insett detta och utvecklat egna tekniker för att få grafikprocessorerna att utföra andra parallella uppgifter och resultaten har ofta varit häpnandsväckande.



Nu har det kommit uppgifter som säger att NVIDIA jobbar med den första GPGPUn för Apples Mac-system. Det är inte helt klart vad en Mac-kompatibel GPGPU skulle användas för men då många av Apples arbetsstationer används för digital audio och video-redigering är detta heta alternativ. Det finns ännu inga uppgifter om när en Mac-kompatibel GPGPU kan komma att dyka upp på marknaden men NVIDIA sägs jobba för fullt på projektet.


NVIDIA släppte i juni 2007 deras Tesla grafikkort som är det första hybridkortet utvecklat för både grafik- och avancerade GPGPU uppgifter. GPGPU marknaden lär bara fortsätta att utvecklas och det är som sagt inget tvivel om att man kan nå helt annan prestanda än vad vanliga processorer kan uppnå.

In science applications, calculations have seen speed boosts from a 45 times to as much as 415 times in processing MRI scans for hospitals. Increases such as this can mean the difference between using a single system and a whole computer cluster to do the same work, the company says.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments