Apple blåste nytt liv i smartphonemarknaden när man 2007 lanserade sin första iPhone. Sedan dess har försäljningskurvan pekat spikrakt uppåt men med nya hot från Google Android och även Microsoft Windows Phone 7 sägs Apple vara beredda på att ta ett nytt grepp om marknaden. Man planerar en mindre iPhone som med närmast halverat pris ska öka företagets marknadsandelar.

Att Apple har ett av de bästa paketen sett till hårdvara och mjukvara på smartphonemarknaden är det ingen som kan neka till. Företaget har med sitt slutna ekosystem – som ofta kritiseras hårt – lyckats sälja tiotals miljoner iPhones varje år och enligt uppskattningar kan man komma att nå 100 miljoner sålda telefoner totalt under 2011. Nokias vd Stephen Elop sägs nyligen erkänt för sina anställda att man fortfarande drygt 3 år efter iPhones lansering inte lyckats skapa en telefon som ger samma användarupplevelse, något som visar att även konkurrenterna har respekt för Apples bedrift.

Apple börjar nu se hur marknaden för dyra smartphones mättats och samtidigt har man kunnat följa Androids oerhörda utveckling, som gjorts möjlig inte minst av de många olika budgetmodeller som gör det lättare för konsumenter att hoppa på plattformen.

Enligt en artikel på Wall Street Journal planerar nu Apple att lansera en mindre iPhone modell, vilken det redan ska finnas prototyper för i företagets utvecklingslabb. Telefonen ska vara ungefär hälften så stor som iPhone 4 och med kodnamnet N97 ska telefonen säljas till teleoperatörer för ungefär hälften så mycket som Apples nuvarande flaggskepp. Telefonen ska vara betydligt lättare än dagens iPhone och vara utrustad med en skärm som täcker hela enheten samt att den vanliga pektekniken ska backas upp av röstkommando för navigering.

iphone4mini
iPhone 4 vs. iPhone mini (Manipulerad bild efter rykten om telefonens design)

Förutom en fysiskt mindre iPhone ska Apple även se över sin mjukvaruplattform och enligt WSJ ska lagringstjänsten MobileMe vara i skottlinjen. MobileMe kostar idag 99 USD per år men kan komma att bli en gratistjänst framöver något som skulle göra lagringsbördan på själva telefonerna mindre och göra det möjligt för Apple att snåla in på det integrerade lagringsutrymmet.

Apple sägs även planera en onlinebaserad musiktjänst som likt Spotify låter iTunes-användare strömma sin musik från Internet till sina Apple-baserade produkter. Något som ytterligare skulle minska trycket på lagringsyta direkt i telefonerna. Den nya MobileMe-tjänsten och onlinebaserade iTunes kan komma att lanseras så tidigt som till sommaren.

Skulle uppgifterna om en mindre och billigare iPhone stämma är det ännu oklart när en sådan enhet kommer att lanseras. Men smartphonemarknaden ser ut att bli ett getingbo utan dess like under de närmaste åren.

Källa: Wall Street Journal

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Mean MachineTempelAnton KarmehedctrlSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ja om de inte gör något kommer Google Android äta upp hela Smartphone marknaden. Intressant med billigare lur från Apple.

ctrl
Gäst
ctrl

Fast halva priset är fortfarande ganska saftigt. Iaf om man skall jämnföra med vilka konkurrenter den lär möta.

Tempel
Medlem
Tempel

Ios och Android-lurarna täcker snart hela marknaden… Undrar jag var M[$]okia har tänkt att få plats… Dags för en reviaval av 3310 med wp7? 😀

Skärmen på den där såg ju inte så mycket mindre ut så det där kan bli en rejäl hit bland Jobs lärjungar.

Tempel
Medlem
Tempel

Ach so. Absolut skall du ha cred för den Anton. Men blir den som det där så är det definitivt en hit.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Vadå HALVA priset? Med tanke på vilka som köper iPhone borde de kunnat kräva minst det dubbla.