Apple väntas lansera sin femte generations iPhone under hösten och det har redan dykt upp både bilder och information kring den nya telefonen som kallas just iPhone 5. Senast i raden är en högupplöst och detaljerad videogenomgång av vad som sägs vara telefonens bakhölje.

Är det något vi lärt oss genom åren är det att ta alla Apple-läckor med en rejäl nypa salt och så gäller givetvis även i detta fallet. Men när komponentsäljaren ETradeSupply nu publicerar en videogenomgång av vad som sägs vara bakhöljet till nästa generations iPhone är det svårt att blunda. Höljet som är märkbart större än de fysiska måtten på iPhone 4S, åtminstone på längden, verkar stärka de uppgifter som talat om en större skärm och nytt bildformat.

Bakhöljet ser ut att vara en knapp centimeter längre än iPhone 4S och troligtvis redo att rymma bland annat en rejält mycket större skärm. Samtidigt som iPhone 5 ser ut att vara längre än sin föregångare antyder bakstycket att telefonen inte blir mycket bredare – om än alls – jämfört med iPhone 4S. En skärmstorlek på runt 4 tum med ett 16:9 förhållande låter då högst troligt, något även tidigare rykten talat om.

Metallhöljet använder sig även av en ny unibody-design där Apple ser ut att slopa glassidorna, vilket förhoppningsvis gör telefonen både lättare och tunnare – vilket ser ut att stämma överrens med vad vi ser i videogenomgången. Antenndelen verkar också vara direkt integrerad i själva bakhöljet.
Noterbart är också att Apple ser ut att byta sin proprietära laddningskontakt mot en smalare mer micro-USB-lik kontakt, samt att 3,5mm anslutningen nu sitter i botten av telefonen tillsammans med två högtalargaller. SIM-kortläsaren är också mindre i det nya bakhöljet, men om detta beror på läsarens fysiska design eller att Apple verkligen använder sig av de mindre SIM-kort som det tidigare ryktats om är oklart.

Det finns flera saker som talar för att detta verkligen är ett bakhölje för Apples nästa generations iPhone, men minst lika många som pekar på att det kan vara ännu en välgjord fejk. Det förväntas att Apple satsar på en större skärm i iPhone 5 och även om ett mer avlångt skärmformat gynnar användningen i en hand kommer App-utvecklare för iOS tvingas anpassa sig efter ett nytt bildformat mot det tidigare 3:2 formatet som alla iPhone och iPads använder sig av idag. Analytikern Mingchi Kuo från KGI hävdar enligt AppleInsider däremot att Apple ska motverka detta genom att bibehålla den vertikala upplösningen på 640 pixlar och istället göra det möjligt för dagens applikationer och spel att köras i så kallat letterbox-läge med svarta ramar på sidorna – när telefonen hålls i landskapsläge. Kuo hävdar sig även veta detaljerade specifikationer på skärmen som ska mäta 4,08 tum och få en upplösning på 1 136 x 640 pixlar med en ljusstyrka på 500 nits. Panelen ska vara av IPS-typ och tillverkas av TMD, LG Display och Sharp.

4-inch-iPhone-taller

iphonedisplay-120606-2

Vi har samtidigt svårt att se Apple vika av från sin proprietära iPhone-laddningskontakt, även om en micro-USB-kontakt troligtvis skulle välkomnas med öppna armar av de flesta konsumenter. Det känns också lite lustigt att Apple skulle sätta 3,5mm-kontakten i undersidan av telefonen. Efter fjolårets rykteskarusell kring iPhone 4S är det ganska uppenbart att ingenting är säkert förrän Apple lanserar sina nya produkter, men en lättare och tunnare telefon med större skärm låter åtminstone som ett trevligt grundrecept i våra öron.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tintin
11 Årtal sedan

Jag gissar, men vill inte, att det stämmer.
Fast man kan ju aldrig veta med Apple förrän den lanseras.

För egen del hoppas jag att det inte är sant, att Apple går tillbaks till en form liknande den i iphone 3G mer än den i iphone 4. Jag är verkligen inte glad i kantiga telefoner som 4an.

Martin L
11 Årtal sedan

Jag tror definitivt att det där är en riktig läcka, sen om det är ett preproduktionsexemplar som inte är helt färdigt eller om den representerar den slutliga kvaliteten kan man ju fundera på. Jag tyckte inte att den var snygg på bilderna, men på filmen ser det bra ut! Ny större skärm tror jag definitivt på, och att de bara skulle öka höjden verkar sannolikt då det blir enklast för apputvecklarna.